
2020’ye damgasını vuran küresel sağlık krizi, tüm ekonomileri kötü etkilemiş, özellikle Nisan-Haziran döneminde GSYİH başta olmak üzere çoğu veriyi tarihi dip seviyelere sürüklemişti. Ancak sonrasında hafifletilen kısıtlamalar, sunulan teşvikler ve yeniden açılışlarla ekonomiler toparlanmaya başladı.
Bu noktada, ülkeler üçüncü çeyreğe ilişkin GSYİH verilerini açıklamaya başlamışken Asya’nın en büyük ekonomilerinin salgının serpintilerinden kurtulmaya başladığı görüldü. Tabi Asya’nın dünyanın geri kalanında artan vakalara karşı tedbirli olmaları gerektiği de bilinen bir gerçek.
Dün 3Ç20 GSYİH büyüme verisini açıklayan Japonya örneğinde de görüldüğü gibi üçüncü en büyük ekonomi yüzde 21,4’lük tarihi bir rakam bildirdi.
Hükümet Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Japonya’nın salgın hastalıktan etkilenen ekonomisinin 40 yılın en yüksek seviyesinde büyüdüğünü duyurdu.
Japonya’nın açıklamasından saatler sonra Çin, toparlanmanın da ivme kazanmaya devam ettiğini gösteren veriler yayınladı. Çin ekonomisinin Ekim’de istikrarlı iyileşmeyi sürdürdüğünü belirtirken dünyanın en büyük ikinci ekonomisindeki sanayi üretimi geçen ay yaklaşık %7 arttı.
Perakende satışlar bu yılın en hızlı artışıyla %4’ün biraz üzerinde yükseldi. Durumu ele alan CNN’e göre Asya’nın en büyük ekonomilerinden gelen iyimser haberler, birçok ülkenin Covid-19’un yeniden canlanmasıyla boğuştuğu ve salgınlarını kontrol altına almak için bir kez daha kısıtlamalar getirmek zorunda kaldığı Batı ile keskin bir tezat oluşturmakta.
FED Jerome Powell geçen Perşembe günü ABD ekonomisinin krizi atlatmak için hem hükümet hem de merkez bankasından daha fazla teşvik alması gerekeceğini yineledi.
Varlık alım hedefini 150 milyar sterlin yükselten İngiltere Merkez Bankası, bu ayın başlarında, ülke yeniden ulusal kilitlemeye girerken Birleşik Krallık ekonomisinde bir çift dip durgunluk yaşanacağı konusunda uyarıda bulundu.
Avrupa Birliği için de benzer senaryolar yazıldı. Oxford Economics’ten Louis Kuijs; “Büyük ölçüde, virüsün önemli ölçüde daha iyi kontrol altına alınması nedeniyle, çoğu Asya ekonomisi Batılı emsallerinden daha iyi performans gösteriyor” dedi.
Covid ile ilgili yeni kısıtlamalar nedeniyle çoğu büyük Avrupa ekonomisinin bu çeyrekte küçülmesini bekleyen Kuijs, ABD’nin de işletmeleri kapatmasa bile büyümesine darbe alabileceğini öngördü.
Kısa süre önce açıklanan verilerin ardından da ABD işgücünde artış sürse de yukarı yönlü ivmenin tersine dönebileceği söylendi. Neticede büyük ticaret ortakları arasında yavaşlayan büyüme göz önüne alındığında, Asya’daki zorluk şu anda ivmenin nasıl devam ettirileceği.
HSBC’den Frederic Neumann; Avrupa’daki kilitlenmeler ve ABD’deki yeniden yavaşlamanın Asya’nın ihracat toparlamasını riske attığını belirtti. Asya ekonomilerinin küresel ticarete bağlı olduğuna ve Batı’dan gelen yavaş talebin toparlanmayı engelleyebileceğine dikkat çekerek “Asya tek başına küresel ekonomiyi çöküşten çekemez” dedi.