
Ülkelerin ileriye yönelik görünümleri, aşı gelişmelerine ve buna bağlantılı Covid durumuna bağlı kalmaya devam ediyor. Dolayısıyla aşı kampanyalarında başarılı tablo sergileyen ülkeler için ekonomik beklentiler de artıyor.
Bu noktada yayımlanan yeni bir notta ING Ekonomisti Robert Carnell, Asya dünyanın geri kalanına kıyasla daha iyi bir salgın yaşasa da aşıların yaygınlaştırılması konusunda oldukça geride kaldığını söyledi.
Filipinler’den kat kat fazla günlük yeni vaka bildiren İngiltere’nin, ekonomi için yavaş bir yeniden açılış planı hazırladığını dile getirdi.
Buna karşılık Filipinler’de kilitlemenin kaldırılmasının bir kez daha ertelendiğini ve bunun da bu ayın ortasına kadar tecritin tam bir yıl süreceği anlamına geldiğini ekledi. Filipinler, Asya hükümetlerinin Covid-19’a tepkileri için uç bir örnek olsa da bölgenin geri kalanından tamamen farklı olmadığını aktardı.
Carnell, burada Singapur’u örnek gösterdi. Son haftalarda çok az vaka bildiren Singapur, en azından popülasyonda daha yaygın aşılar uygulanana, etkinliği kanıtlanana ve dünyanın geri kalanı Covid-19’u kontrol altında tutana kadar yakın zamanda üçüncü aşama kısıtlamalarının dışına çıkmayacağını söyledi.
Bölgenin büyük bir kısmı benzer şekilde ihtiyatlı bir yaklaşım benimserken bu göze çarpan bir sorunu vurguladı. Ekonomiste göre Asya, aşılama programını uygulamaya koymakta çoğunlukla son derece yavaş davrandı.
Kıta Avrupası’nda görülen titreme ve yanlış yönetimle karşılaştırıldığında bile, Asya küresel olarak geride kaldı. Örneğin Japonya, 1 Mart itibarıyla nüfusunun 30.000’den azını aşıladı. En son Birleşik Krallık rakamları bir gün önce günlük toplam 530.000 aşı olduğunu gösterdi.
Asya’nın nüfuslarını aşılamada dünyanın geri kalanının gerisinde kalmasının birkaç nedeni olduğunu savundu. Bunları; sıraya kaynak yapamamaları, yerel olarak üretilen aşıların eksikliği, yaygın aşı güvensizliği, yan etkilerin davalarına ilişkin yasal çerçeve olarak ifade etti.