
Türkiye’nin en güçlü teknoloji firmalarından biri olan Aselsan, 2019 yılının ilk çeyreğinde 2 milyar liralık ciro elde etmiş, sipariş büyüklüğünü de artırarak 9,5 milyar dolara ulaştırmıştı. Geçtiğimiz yıla oranla satışlarını bu yıl artıran dev şirket, daha detaylı bir anlatımla, yılın ilk üç ayında 1 milyar 998 milyon 99 bin liralık konsolide net satış gerçekleştirmişti.
Şirketin yılın ikinci çeyreğine ilişkin bilançosu nihayet bugün açıklandı. Buna göre Aselsan bu yılın ilk yarısında 703.7 milyon TL net kar elde etti.Şirketten bilanço beklentileri ise 697.4 milyon ile gerçekleşenin altında bir tutardı. Yine yılın ikinci yarısında şirket satışları 2.63 milyar TL olurken, söz konusu döneme ilişkin net kar 1.3 milyar liraya çıktı.
Firmanın elde ettiği bu kazançlar dört kurum yetkilisi tarafından değerlendirildi. Garanti Yatırım, İntegral Yatırım Menkul Değerler, Ak Yatırım ve Deniz Yatırım bu kurumlar arasında bulunuyor.
Garanti Yatırım’dan gelen açıklamaya göre Aselsan’ın net satışları piyasa beklentisinin %5 ve FVAÖK ise %3 altında gerçekleşti. Bununla birlikte kurum, Aselsan’ın yılın ikinci çeyreğindeki FVAÖK marjının da beklentiden 0.3 puan daha fazla olarak %21.0 seviyesinde bulunduğunu söyledi.
Garanti Yatırım, Aselsan’ın söz konusu döneme ilişkin net nakit pozisyonunu ilk çeyrekte elde ettiği 1.5 milyar TL’den 165 milyon seviyesine düşürdüğünü aktardı.Değerlendirmelerini sürdüren Garanti Yatırım, firmanın birinci çeyrekte 9,5 milyar dolar olan siparişlerini ilk yarı itibarıyla 10.2 milyar dolara yükselttiğini söyledi.
Şirket için geleceğe yönelik tahminler de yürüten Garanti Yatırım, firmanın 2018 yılında %40’ı aşkın satış büyümesini ve %19-21 FVÖAK marjına ulaşmasına değindi. Tahminlerinin şirket verileri ile uyumlu olduğunu belirtti.
Operasyonel rakamların piyasa beklentisiyle örtüşmesine rağmen net nakitlerin düşmesi sebebiyle hisse etkisinin olumsuz olmasını beklediğini açıklayan Garanti Yatırım, hedef fiyatlarda yukarı yönlü risk teşkil edebileceğini ifade etti.
İntegral Yatırım Menkul Değerler, şirketin toplam siparişlerinin 10.2 milyar dolara dayandığını, satış ve operasyonel gelirlerindeki artışların oldukça iyi seviyede olduğunu açıkladı.Bunun yanı sıra şirketin nakit değerlerinde yılın son çeyreğinde meydana gelen 1.3 milyar TL azalmayı sürdürmesini olumsuz gelişme olarak yorumlayan İntegral, yılbaşından bu yana nakit değerlerdeki toplam azalmanın 2.1 milyar TL’ye dayandığını belirtti.
Bu azalışa gerekçe olarak alacaklardaki artış ve stok büyümelerini gösteren şirket, aynı zamanda nakit çıkışının temel sebebinin işletme sermayesindeki azalış olarak görüldüğünü açıkladı. Aselsan’ın yılın ilk yarısına ilişkin bilanço verilerini temkinli karşıladığını belirten İntegral, şirkete yönelik öngörülerini de paylaşmayı ihmal etmedi.
Aselsan’ın 2019 yılında satış gelirlerini %40-50 artırmayı, FVÖAK marjını da %19-21 seviyesinde gerçekleştirmeyi planladığını belirten İntegral Menkul Değerler, 1 milyar TL’lik yatırım harcamasına da değinerek beklentilerinde herhangi bir değişiklik olmadığını açıkladı.
Ak Yatırım, Aselsan’ın bilonço rakamlarını değerlendirirken söz konusu dönemde net karı 754 milyon TL seviyesinde tahmin ettiklerini, fakat açıklanan gelirin bunun altında gerçekleştiğini bildirdi.Ak Yatırım ayrıca işletme sermayesindeki etkileri süren bozulmaya işaret ederek, hisse performansında iyileşme öngörmediğini ifade etti. Piyasaların beklentiler dahilinde gerçekleşen satış gelirleri ve faaliyet karına değinen kurum, bunların geçen yıla kıyasla sırasıyla %37 ve %32 büyüdüğünü açıkladı.
Ak Yatırım ayrıca, Aselsan’ın net nakit rakamının Haziran ayı sonunda 165 milyon TL olduğunu, bu rakamın yılın ilk çeyreğinde 1 milyar 498 milyon TL’nin altında gerçekleştiğini ifade etti. Söz konusu bu rakamların Eximbank kredilerindeki artış sayesinde su yüzüne çıktığını belirten kurum, Aselsan’ın alacak ve stoklarındaki artış dolayısıyla bu kredilere ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
Diğer taraftan Aselsan’ı değerlendiren bir diğer kurum da Deniz Yatırım oldu. Aselsan’ın net karının yıllık %19 arttığını belirten Deniz Yatırım, piyasanın nakit akışında bir iyileşme olmadığı sürece hisse performansının baskı altında olabileceğini bildirdi.
Tüm bunlarla birlikte Aselsan’ın Haziran sonundan itibaren toplam varlıkları 21 milyar 127 milyon 496 bin liraya ulaşırken, toplam yükümlülükleri ise 9 milyar 774 milyon 822 bin lira oldu. Teknoloji devi şirketin özkaynakları da 11 milyar 352 milyon 674 bin lira olarak kaydedildi.