
İngiltere parlamentosunun alt kanadı olan Avam Kamarası’nda yapılan oylama, ülkenin Avrupa Birliği’nden anlaşmasız ayrılmasını her koşulda reddeden teklif 308’e 312 oyla kabul edildi. Teklife karşı olan Başbakan Theresa May, yeni bir yenilgiye uğramış oldu. Şimdi ise 29 Mart olan ayrılık tarihinin ertelenmesi oylanacak. Ama bu o kadar da kolay olmayacak!
Brexit için belirlenen 29 Mart tarihinin ertelenebilmesi için bugün yapılacak oylama yetersiz; çünkü AB’nin de bazı kuralları bulunuyor.Eğer İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılık tarihinin ertelenmesi onaylanırsa, AB ancak bir anlaşmanın varlığı durumunda buna onay verebilir. Erteleme talebinin 21 Mart’ta Brüksel’de yapılacak AB zirvesinde değerlendirilmesi bekleniyor.
İngiltere Başbakanı Theresa May, “Parlamento eğer önümüzdeki günlerde bir anlaşmayı desteklemeyi istemezse 29 Mart’ta anlaşmasız ayrılığı da istemediğine göre, o halde uzun süreli bir ertelemeye ihtiyaç olduğunu belirtiyordur,” ifadelerini kullandı.
May uzun süreli bir ertelemeye dikkat çekerken oylama sırasında yaptığı açıklamada sonuca rağmen seçeneklerin aynı olduğunu belirtti.May, bir çözüm bulma sorumluluğunu Brexit anlaşması ile anlaşmasız ayrılığı reddeden parlamentoda olduğunu söylerken, hukuki anlamda başka bir şey üzerinde anlaşılmaması durumunda İngiltere’nin anlaşmasız olarak AB’yi terk edeceğini de vurguladı. İkinci bir referandumun ise Brexit’i ortadan kaldırabileceğine dikkat çekti.
Bir referandum ise Brexit’in ortadan kalması durumunun halk ve parlamento arasında kırılgan güven ilişkisine zarar vereceğini söyleyen May, yenilgilerin yorgunluğunu hissettiğini belli etti. May, AB’nin üzerinde anlaşılan metni tek anlaşma olarak kabul ettiğine dikkat çekti. Ertelemenin ise AB’nin ancak bir anlaşmanın varlığı durumunda muhtemelen buna onay vereceğini dile getirdi.
Ertelemenin, parlamentonun sadece başka bir yöntem üzerinde uzlaşması durumunda kısa süreli, sınırlı ve teknik bir erteleme olacağı biliniyor.May bunu hatırlatırken, ertelemenin İngiltere’nin Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılmasını da gerektireceğinden bahsetti. Parlamentoya oldukça kızdığını belli eden May, bu kararların sonuçlarıyla yüzleşmeleri gerektiğini de dile getirdi. Sterlin ise bu karmaşa ortamında dokuz ayın zirvesine tırmandıktan sonra traderların iyimserliğin aşırı olup olmadığını değerlendirmeye başlamasıyla geriledi.
Dünkü yüzde 2’lik kazancının bir kısmını geri veren sterlin, May’in yeni yenilginin ardından kanun yapıcılar ile gizli görüşmeler yaptığına yönelik haberlerle Euro karşısında satışa uğradı. GBP/USD paritesi yüzde 0,40 civarında ekside seyrederken, EUR/GBP paritesi yüzde 0,37 civarında artıda seyrediyor. Sterlin kuru ise yatay bir seyirle 7,2817 liradan alıcı buluyor.