
İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden anlaşma yapmadan ayrılacağına yönelik yeni bir yorum geldi. Bu yorum; First Abu Dhabi Bank’ta bir stratejist olan ve ayrılığın İngiltere başbakanı yerine blok tarafından tetikleneceğini öngören Simon Ballard’dan geldi. Ballard, aynı zamanda bankanın genel müdürü ve makro stratejisti konumunda.
Simon, en başından beri kararlı bir şekilde anlaşmasız Brexit’in bu durumu sona erdirmek için tek yol olduğunu söylediğinden bahsediyor ve “İnsanlar bunu reddetti, ancak yavaş yavaş pazarın kampın yanına kaymaya başladığını düşünüyorum,” dedi.
İngiltere’nin ilk önce 29 Mart’ta AB’den ayrılması gerekiyordu. İngiliz milletvekilleri arasında İngiltere’nin bloktan nasıl çıkması gerektiği konusundaki anlaşmazlıklar, Theresa May’in Haziran ayında başbakanlık görevinden istifa etmesine ve eski dışişleri bakanı olarak görev yapan Boris Johnson’ın ülkenin lideri olarak atanmasına yol açtı.
Backstop Sorunu Çözülemiyor
Pazartesi günü geç saatlerde, Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk’a bir mektup yazan Johnson, İrlanda backstop’unun kaldırılması gerektiğini ve İngiltere milletvekillerinin anlaşmayı ancak bu şekilde oylayabileceklerini ifade etti.
Mesele Geri Çekilme Anlaşması’nın en tartışmalı kısmı olarak görülüyor ve Kuzey İrlanda ile İrlanda Cumhuriyeti’ni ayıran kesintisiz bir sınırın korunmasını içeriyor.
Johnson’ın maddenin kaldırılması teklifine Tusk, Twitter üzerinden cevap verdi. Tusk, AB’nin pozisyonunun alternatif bulunmadıkça ve olmadıkça zor bir sınırdan kaçınmak için bir sigorta poliçesi olduğu konusundaki konumunu yineledi. Aynı zamanda planı eleştirenlere ateş püskürdü ve gerçekçi alternatif çözümler önermediklerini söyledi.
Ballard’a göre; AB’nin Geri Çekilme Anlaşmasını yeniden müzakere etmeyi reddetmesi, öngörülen anlaşmasız Brexit durumuna yol açacak.
Ballard, “Johnson yerine sert Brexit’i tetikleyecek olan AB’dir, çünkü şunu söyleyeceklerdir: Hayır, daha fazla yapılacak müzakere yapılmayacak. Avrupa ekonomisini ve daha fazlasını sürüklemeye başladınız. Hadi gidin artık, ayrılın,” ifadelerini kullandı.
Açıklamasının devamında Ballard, “Sanırım şu anda piyasanın muhtemelen farkında olmadığı kritik bir şey olacağını düşünüyorum: AB liderliğindeki sert Brexit’e belki de Boris Johnson’ın öncülüğü daha fazla olacak,” dedi.
Johnson, Merkel’in AB Müttefiki Olmasını Arzuluyor
Başbakan Boris Johnson, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile bugün bir araya gelecek. Bu görüşme Johnson’ın ilk resmi yurt dışı gezisi olacak.
Johnson, Merkel’i ve Perşembe günü de Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’u Brexit anlaşmasında değişiklik yapmak için ikna etmeye çalışacak. Yani Johnson, Merkel ve Macron’u, AB müttefiki olarak yanına almak istiyor.
Johnson, AB’nin İrlanda adasında zor bir sınırın önlenmesini amaçlayan backstop maddesini anlaşmadan çıkarmasını istiyor. Bu madde, en başından beri çok tartışıldı ve anlaşmanın İngiliz Parlamentosu’ndan onay almamasının nedenlerinden birisidir.
Maalesef Johnson için analistler, AB’nin Avrupa’nın en yakın müttefiki olan AB’den ve hatta Merkel’den bu konuda çok fazla hareket beklemiyorlar. AB, sürekli olarak backstop noktasının yeniden müzakere edilmeyeceğini, Johnson’ın uygulanabilir alternatifler önermediğini söylüyor.
Berenberg Bankası kıdemli ekonomisti Kallum Pickering, Johnson’ın Merkel ve Macron’u, İrlanda Başbakanı Leo Varadkar’ın söylemlerini yumuşatması için ikna etmeye çalışırsa hayal kırıklığı yaşayacağını ifade etti.
Pickering, “İngiliz basınında sıklıkla tasvir edilen mantığın aksine Berlin ya da diğer AB başkentlerinin Dublin’e verim yapma konusunda ağır baskı yapma olasılığı düşük. Brexit oylamasına göre; AB’nin eylemlerinin tümü, 27 ülkenin uyumu olduğunu gösteriyor. Bu, İrlanda Cumhuriyeti gibi daha küçük üyelere dayanışma sağlıyor. AB27, bunu korumak için mütevazi ekonomik sonuçları kabul etmeye hazır,” dedi.
AB27, İngiltere’nin bloktan ayrılmasından sonra kalan 27 üye ülkeyi ifade ediyor.