
Gelişmekte olan piyasa hisse senetleri yatırımcılar için cazip olmaya devam ediyor ve analistlere göre sektörde büyüme dengeleme parçaları görülüyor. ABD-Çin ticaret savaşındaki yükseliş ve son birkaç ay içinde küresel bir büyüme yavaşlaması endişesi, yatırımcıları ve istikrarsızlaştırılmış pazarları sarsıyor.
Ticaret anlaşması, Washington ve Pekin’in bir anlaşmanın bir aşamasının kabul edildiğini belirttikten sonra bu ay bir gevşeme işareti sundu. Ancak endişeler bu anlaşmanın sürdürülebilirliği üzerinde durmaya devam ediyor.
Bu, yatırımcıları altın ve devlet tahvili gibi güvenli yerlere çok düşük getiri sağlayan geleneksel varlıklardan uzaklaştırdı. Ancak bazı analistler, yükselen piyasa hisse senetlerinin cazip kalmaya devam ettiğini iddia ediyor.
Templeton Emerging Markets Investment Trust’tan baş portföy yöneticisi Chetan Sehgal ile portföy yöneticisi Andrew Ness, Pazartesi günü bir araştırma notu yayımladılar. Notta, “Süren gerilimlerin pazardaki dalgalanmaların sürmesine neden olması muhtemel olsa da gelişmekte olan piyasalar konusunda olumlu olmanın sebeplerini buluyoruz. Bununla birlikte daha güvercin bir küresel merkez bankası fonu destek veriyor,” dediler.
Dünya çapındaki merkez bankaları, bu yıl beşinci kez faizleri düşüren Hindistan gibi ülkelerle birlikte güvercin bir tutum izlemeye başladı. Faiz azaltma eğilimi, gelişmiş ülkelerde ekonomiyi canlandırmak için Avrupa Merkez Bankası ve Federal Rezerv ile birlikte devam ediyor.
Notta, “Bu eğilimin Hindistan, Brezilya, Rusya ve Meksika da dahil olmak üzere daha büyük gelişmekte olan ülkelerde faiz indirimleriyle devam etmesini bekliyoruz. Kazanç beklentilerini iyileştirme ile nispeten düşük değerlemeler ve kar payı getirileri ile birlikte gelişmekte olan hisse senetleri görünümünün cazip olmaya devam edeceğini düşünüyoruz,” ifadelerine yer verdiler.
Bununla birlikte bazı analistler, merkez bankalarının genişlemeci para politikası duruşunun yani sıra yatırım ve büyümeyi teşvik etmek için Hindistan’da giderek daha fazla mali önlem alındığını iddia ettiler.
Gelişen Piyasa vs. Gelişmiş Piyasa
Yükselen piyasa hisse senetleri, son birkaç aydır büyük dalgalanmalara karşı bağışıklığa sahip olmamıştır. Küresel gelişmekte olan piyasalardaki hisse senedi piyasası performansını ölçmek için kullanılan MSCI Gelişmekte Olan Piyasa Endeksi, altı aylık bir süre içinde yüzde 6’dan fazla azaldı.
Ancak endeks, yılın başından bugüne kadar yüzde 6’dan fazla yükseldi. Analistler bazı gelişmekte olan piyasa ekonomilerinin gelişmiş dünyadan daha fazla büyüme gördüğüne inanıyorlar.
Reuters’a göre; Cuma günü Çin ekonomisinin 1992 yılının ilk çeyreğinden bu yana en yavaş büyümesini kaydetti. Çin ekonomisi 2019 yılının üçüncü çeyreğinde yüzde 6 oranında büyüme kaydetti. Bununla birlikte Natwest’teki analistler iç talepte bir istikrara kavuşma yönünde işaret eden veriler olduğunu iddia ettiler.
Natwest Markets’daki küresel masa stratejisi başkanı James McCormick, Pazartesi günü yayımlanan bir araştırma notunda, “ABD dışında, özellikle gelişen piyasalarda büyüme dengelemesi parçaları var. Çin, gelişmekte olan piyasa istikrara kavuşturma hikayesinin önemli bir parçası olmuştur ve geçen haftaki yoğun veri takvimi temayla geniş ölçüde tutarlıydı,” ifadelerini kullandı.
Birkaç analist, dünyadaki yavaşlama korkusuna ve gelişmiş dünyadaki zayıflığın damlama etkisine rağmen Hindistan, Çin ve Brezilya gibi bazı gelişen ülke ekonomilerinin güçlü iç talep ve senkronize para politikası nedeniyle büyümeye devam ettiğini iddia etti. Natwest Markets’taki gelişen piyasa analistleri, gelişen piyasa ile gelişmiş piyasa büyüme hikayelerinin değiştiğini dile getirdiler.