
Şanghay’daki Amerikan Ticaret Odası (AmCham) tarafından bugün yayınlanan bir ankete göre bazı ABD şirketleri, artan tarifeler işlerine zarar vermeye devam ettikçe anakaradan uzaklaşmalarını hızlandırıyor.
Ankete katılanların dörtte birinden fazlası ya da yüzde 26.5’i, geçen yıl başlangıçta Çin için planlanan yatırımlarını diğer bölgelere yönlendirdiklerini söyledi. Ankette bunun geçen yıla kıyasla yüzde 6.9 puanlık artışı temsil ettiği, en fazla teknoloji, donanım, yazılım ve hizmet endüstrilerinde yatırım hedefi değiştiği aktarıldı.
PwC ile ortaklaşa yürütülen araştırma, Şanghay’daki Amerikan Ticaret Odası’nın 333 üyesini araştırdı.Ve araştırma, ABD Başkanı Donald Trump ile Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in ticaret müzakerelerine devam etmeyi kabul ettiği dönemde, 27 Haziran-25 Temmuz arasında, tarifelerdeki son artıştan önce yapıldı. Çin’deki firmaların ayrıca yerel pazara erişimde kısıtlamaların işlerini yapmalarını zorlaştırdığını söyledikleri belirtildi.
Devam eden ticaret müzakerelerinde olabilecek en iyi senaryolar hakkında ankete katılanların yüzde 40’ından fazlası, yerel pazara daha fazla erişimin, işletmelerinin başarılı olmasına yardımcı olacak en önemli sonuç olacağını öne sürdü.
Yüzde 40’lık rakamı, iyileştirilmiş fikri mülkiyet korumasını anahtar olarak gösteren yüzde 28’lik oran izledi.Ticaret görüşmelerinden en çok beklenen üçüncü sonuç ise yüzde 14.3’lük oranla ABD malı satın alımlarının artması olarak gösterildi. AmCham’ın son anketi, yerel pazara erişimin şirketlerin karşılaştığı kilit sorunlardan biri olarak kaldığını, katılımcıların yüzde 56.4’ünün lisans almanın zorluklarına işaret ettiğini ortaya serdi.
Endüstriye göre pazar erişimini en çok isteyenler bankacılık, finans ve sigorta sektörü olurken söz konusu sektördeki katılımcıların yüzde 81’i daha iyi bir iş ortamı aradığını bildirdi. Bu durum Pekin’in son 18 ay içinde yaptığı finans sektöründe yabancı mülkiyet kurallarını gevşetici olacağı yönündeki duyurusuyla çelişti.
Bununla birlikte, ankete katılanlar fikri mülkiyet koruması ve zorunlu teknoloji transferi de dahil olmak üzere neredeyse tüm sorunlarda genel bir iyileşme kaydetti.Çin hükümetinin yabancı ve yerel şirketlere eşit davrandığını söyleyen işletmelerin oranı da son ankette yüzde 34’ten yüzde 40’a yükseldi. Anketin ulaştığı sonuçlar arasında misilleme tarifelerinin her iki tarafın da gelirlerini vurduğu ve bazı Amerikan firmalarının Çin stratejilerini değiştirmelerine neden olduğu da yer aldı.
Ankete katılanların hemen hemen yarısı, artan tarifeler sonucunda gelirin azaldığını söylerken, üçte biri de gelirlerin yüzde 1 ila yüzde 10 arasında bir düşüşü daha yüksek tarifelere bağladı.
Genel karlılığın 2018 yılında düşmediği söylenirken daha fazla katılımcı, özellikle diğer ülkelerdeki operasyonlarla karşılaştırıldığında gelir ve marjların düştüğünü kaydetti.Karamsarlık seviyeleri 14 puan artarak yaklaşık yüzde 21’e yükseldi ve katılımcılar kısmen yavaşlayan iç ekonomiye bağlı olarak 2019 için görünüm konusunda daha az iyimser hissettiklerini dile getirdi. Diğer taraftan bazı alanlarda iyimserliğin olduğu görüldü. Örneğin ilaç, tıbbi cihazlar ve yaşam bilimleri kategorisi, geçen yıl gelir artışını rapor eden katılımcıların en fazla olduğu sektörler arasında yer aldı. Bu sektör aynı zamanda 2019 hakkında ikinci en iyimser olarak ortaya çıktı.
Raporda, gıda ve tarım sektöründeki şirketlerin üçte ikisinden fazlasının 2019 yılında yatırım artırmayı planladığı, perakende ve tüketici şirketlerinin de özellikle birçok analistin hala büyük bir büyüme fırsatı gördüğü küçük şehirlere daha fazla yatırım yapmayı hedeflediği bildirildi.
Ancak işletmelerin iki ekonomik dev arasında bir ticaret savaşı için hazırlandıkları, katılımcıların yüzde 35’inin ticari gerilimlerin 1-3 yıl daha devam etmesini beklediği, neredeyse yüzde 13’ünün de 3-6 yıl süreceğini öngördüğü de vurgulandı. İlaveten daha kötümser olan yüzde 17’si ise çatışmanın süresiz olarak devam edeceğini öne sürdü. “Yine de bir ticaret anlaşması işareti olmadan 2019 zor bir yıl olacak; ticaret anlaşması olmadansa 2020 daha kötü olabilir.” dendi.