
2 milyonun üzerinde vaka sayısıyla koronavirüsün merkezi olmaya devam eden ABD, kafa karıştırıcı haberlerle gündeme geliyor. Bazı iktisatçılar ekonominin toparlanmasına dair iyimserken bazıları pandeminin etkilerinin yıllarca süreceğini savunuyor.
Yapılan anketler de aynı şekilde çelişkili ve değişken olabiliyor. Örneğin Gallup tarafından bu hafta yayımlanan bir anket, Amerikalıların kişisel finansları konusunda daha iyimser olduklarını gösterdi. Buna göre Amerikalıların, iki aydan daha fazla süre öncesine kıyasla kişisel mali durumlarını daha olumlu yönde değerlendirdikleri belirtildi.
Amerikalıların mali durumları konusunda 2019’daki (yüzde 56) kadar olumlu olmasalar da 2007-2009 krizi ve sonraki yüksek işsizlik yıllarından çok daha iyimser kaldıkları anlaşıldı.
Yüzde 53’ünün finansal durumunu olumlu değerlendirirken yüzde 33’ü finans durumunu makul ve yüzde 14’ü de zayıf olarak tanımladı. Kişisel finans değerlendirmelerindeki artışın, milyonlarca Amerikalının işe dönüşünü yansıtabileceği ancak işsizliğin küresel mali krizden bu yana herhangi bir noktadan daha yüksek olduğu vurgulandı.
Öte yandan 28 Mayıs-4 Haziran aralığında yapılan anket, federal hükümetin 5 Haziran işsizlik oranında %14,7’den %13,3 beklenmedik bir düşüş ilan etmesinden önce tamamlandı. Nisan ayı anketine kıyasla, kişisel finans değerlendirmeleri 65 yaş ve üstü yetişkinler arasında en fazla iyileşmeyi gösterdi.
Bununla birlikte yüksek ve düşük gelirli hanelerde yaşayanların oranı küçük bir artışla daha iyi gelirken orta gelirli Amerikalıların değerlendirmeleri Nisan’la aynı geldi.
Daha genç ve düşük gelirli Amerikalıların, mali durumlarının mükemmel veya iyi olduğunu söyleme olasılıkları diğerlerine göre çok daha az olarak belirtildi. Amerikalıların finans durumlarının gidişatı hakkında da daha iyimser olduğu, yüzde 41’inin kişisel finans durumlarının iyileştiğini söylerken yüzde 37’sinin kötüleştiğini söyledikleri görüldü.
Nisan başında, eyaletler ekonomilerini ne zaman-nasıl yeniden açacaklarını düşünürken, Amerikalılar durumlarının daha kötümserdi. Öyle ki yarısı durumun kötüye gittiğine inanırken sadece yüzde 35’i daha iyiye gittiğini söylemişti.
Ne var ki son zamanlardaki iyileşmeyle bile Amerikalıların görünümü, çoğunluğun durumlarının iyileştiğini düşündüğü geçen yılın çok altında kalıyordu. Düşük gelirli Amerikalılar, finansal durumlarında 11 puanlık artışla en büyük iyileşmeyi gösteren grup oldu.
Yıllık hane geliri 40.000 dolardan az olanların %38’i durumlarının iyileştiğini belirtirken orta gelirli hane halklarının yüzde 43’ü ve yüksek gelirli hane halklarının yüzde 45’i durumlarının iyiye gittiğini aktardı. Finansal durumlarının iyileştiğini söyleyen genç yetişkinlerin oranı Nisan 2019’daki %79’dan Nisan 2020’de %46’ya düşerken son ankette %48 oldu.