
Büyük Durgunluk sona ereli 10 yıl olmasına rağmen çoğu Amerikalıya göre bunu kutlamak için çok küçük bir neden var. Çünkü kişisel finans sitesi Bankrate.com tarafından yapılan yeni bir ankete göre birçok insanın mali durumu durgunluğun yarattığı darbelerden bu yana iyileşme göstermedi.
Bankrate.com üst düzey ekonomi analisti Mark Hamrick; “Ekonominin daha kötüye gitmesinden önce bulundukları yere bile geri dönmek için mücadele eden onlarca milyon var” ifadeleriyle, mevcut durumu açıkladı.
Bankrate raporunda, Büyük Durgunluk döneminde yetişkin olan Amerikalıların yarısından fazlasının bir tür olumsuz finansal etkiye dayandıklarını söylediğini bildirdi.Ancak bu insanların yarısı, şu anda krizden daha öncekine kıyasla daha kötü durumda olduklarını savundu. Durgunluk dönemimde yetişkin olanların yarısından azı (%46) ise maaşlarının krizin başlangıcının öncesinden bu yana büyüdüğünü gördüklerini söyledi. Durgunluk sırasında işini ya da eşinin işini kaybettiğini söyleyenlerin üçte birinden fazlası ise maaşlarının aslında resesyon öncesinde düşmeye başladığını dile getirdi.
Aynı zaman boyunca, sağlık, çocuk bakımı ve eğitim maliyetlerinde de artış yaşandı. Elbette, ekonomi işsizlik oranının %10’a yükseldiği ve 15 milyondan fazla Amerikalının çalışmadığı 2009’a göre iyileşme gösterdi. Nitekim bugün ABD’deki işsizlik oranı yüzde 3,6, iken GSYİH de 2018’in dördüncü çeyreğinde yıllık bazda yüzde 2,6 arttı. Durgunluk döneminde ise GSYİH, II. Dünya Savaşı’ndan beri en büyük düşüşünü kaydederek yüzde 4,3 gerilemişti.
“Bu gibi anketler, bize bireysel sonuçların farklılık gösterdiğini hatırlatan ekonominin ayrıntılarını ve renklerini sağlamamıza yardımcı oluyor” dedi. Krizden ne kadar insanın kurtulduğu, yaşadıkları yer, çalıştıkları sektörle neler yaptıkları, durgunluktan ne kadar zarar gördükleri, bunlardan bazılarıydı.
Cinsiyetin de önem arz ettiğini kaydeden Hamrick, kadınların yüzde 27’sinin genel finansal durumlarının durgunluktan önceki günlere göre daha kötü olduğunu söylediğini, rakamın erkeklerde yüzde 19’a gerilediğini belirtti. Bir sonraki krizin ne zaman gerçekleşeceği fark etmeksizin özellikle zarar verici nitelik taşıyabileceğini söyleyen ekonomist, ılımlı bir krizin dahi Amerikalıların kişisel finanslarını daha fazla yıkacağını öngördü.