
Amerika Birleşik Devletleri 792 bin pozitif vaka ve 42.500 can kaybı ile koronavirüs salgınından en ağır şekilde etkilenen ülkeler arasında başı çekiyor. Şu ana kadar 72.000’den fazla kişi tedavi olup iyileşse de genel tabloya bakıldığında oldukça karamsar bir durum gözlenmekte.
En başından bugüne kadar 4 milyondan fazla testin yapıldığı Amerika’da en fazla vakanın olduğu, diğer bir değişle salgının merkezi haline gelen şehir 252.000 vaka ve 18 bin ölümle New York olarak kaydedildi. Can kayıpları hala devam etse de geçtiğimiz haftalara kıyasla nispeten yavaşladığı için hayatın yavaş yavaş normale dönmesi gerektiği konuşuluyor.
Nitekim ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray’da hemen hemen her gün düzenlediği koronavirüs ile ilgili basın toplantısında ekonomiyi yeniden açma söylemini defalarca dile getirmişti. Beyaz Saray Ekonomi Danışmanı Lary Kudlow da Trump’tan ekonominin açılmasına dair yakın zamanda bir açıklama beklediğini söylemişti.
Salgının hız kesmesi ile birlikte alınan katı tedbirlerin üç aşamalı bir şekilde kaldırılacağına dair bir açıklama gelmişti. Amerika’nın haber ajansı AP’de yer alan bilgiye göre baz eyaletlerdeki işletmelerin üretime başlayacağı öğrenildi.
Washington eyaletindeki bazı sanayi üreticileri, kısmen de olsa faaliyetlerine yeniden başlama kararı aldı.
Edinilen bilgiye göre uçak üreticisi Boeing, Seattle bölgesindeki tesislerinde bu hafta üretime başlayacak. 27 bin çalışanın işe döneceği belirtilen açıklamada koronavirüs tedbirleri kapsamında tüm hijyen kurallarının uygulanacağı, yüz maskesi ve kişisel koruyucu ekipmanların kullanılacağı belirtildi.
Boeing firması salgının başlaması ile birlikte 25 Mart tarihinde tüm faaliyetlerini kapatmıştı. Geçtiğimiz aylarda art arda meydana gelen uçak kazalarında, yüzlerce insanın ölmesine sebep olan Boeing zaten çok ciddi sıkıntılar yaşıyordu. Covid-19 pandemisinin başlamasıyla tüm faaliyetlerini durduran firmada, mali sıkıntılar daha da kötüleşti.
Öte yandan Dr. Anthony Fauci, “Virüsü kontrol altına almazsak, gerçek iyileşme ekonomik olarak gerçekleşmeyecek.” şeklinde uyarıda bulundu. Hatırlanacağı üzere salgının ilk yayılamaya başladığı yerlerden birisi Washington’du.
Aşağıdaki tablodan da Fauci’nin kaygılarında ne kadar haklı olduğunu görüyoruz. İlaveten Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus’un salgında henüz en kötüsünün görülmediğini belirten sözlerini hatırlatalım.

Kuzey Dakota eyaletinde bulunan çiftlik ekipmanı üreticisi Doosan Bobcat’ın da 2200 çalışanı ile üretime döneceği öğrenildi. Teksas eyaletinde devlet parklarından başlanarak işletmelerin yavaş yavaş açılmaya başlanacağı duyuruldu. Tennessee Valisi Bill Lee ise ilçeleri kapsamasa da bölgenin birçok şirketinin yeniden açılmaya başlanacağını açıkladı.
Batı Virginia Valisi Jim Justice, işletmeler açılırken tüm tedbirlere uyulması gerektiğini, aksi takdirde vaka sayısındaki artışla hastanelerin, hasta seçmek zorunda kalacağını söyledi. Demokratik Colorado Valisi Jared Polis, sıkı önlemlerin uygulandığı sürece bu hafta sonuna kadar birçok kısıtlamanın kaldırılmış olacağını aktardı.
ABD Başkan Donald Trump, salgını kontrol altına almak için ülkeye yapılan tüm göçleri askıya alacağını duyurdu.Trump’ın bu hamlesinin pandeminin sağlık ve ekonomi alanında yarattığı krizi çözme adına önemli bir karar olduğu ifade ediliyor. ABD’nin işgücünü korumak için harekete geçtiğini belirten Trump, şirketlerin salgını kontrol altına almak için Mart ayının ortasından bu yana kapalı kaldığı için milyonlarca insanın işsiz kaldığını belirtti.
Son haftalarda 22 milyona ulaşan işsizlik maaşı başvurularının önümüzdeki günlerde 30 milyonu aşması bekleniyor. Hatırlanacağı üzere Trump, 2016 yılında da ABD ile Meksika sınırına duvar inşa ederek, göç sorununa çözüm olacağını söylemişti.
ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza eski müdürü Thomas Homan, salgın devam ederken bir yandan da işgücünün korunması gerektiğini, bu nedenle göç konusunda da ülkeyi güvende tutmanın şart olduğunu aktardı.
ABD ile ilgili son bir gelişmeye daha değinerek haberimizi noktalayalım. Koronavirüs yardımları için hazırlanan 450 milyar dolarlık paket konusunda anlaşma sağlanamadığı öğrenildi. En başta küçük işletmeler için 250 milyar dolar destek olarak önerilen paketin kapsamı daha sonra genişletildi. Ancak detayların genişletilmesiyle cumhuriyetçiler ve demokratlar arasında net bir fikir birliği sağlanamadı.
Mitch McConnell, “Maaş Koruma Programı’nın parasının bitmesinden bu yana dört gün geçti. Cumhuriyetçiler bu kritik program için bir buçuk haftadır daha fazla fon sağlamaya çalışıyorlar. Demokrat meslektaşlarımız hala yönetim ile tartışmalarını sürdürüyorlar, bu yüzden Senato bugün Amerikalıların maaş çeklerine maalesef daha fazla para aktaramayacak.” şeklinde açıklamada bulundu.