
Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) tarafından yapılan açıklamada, çevre sorunlarına karşı kamuoyunun dikkatini çekmek ve halkın bilinçlenmesini sağlamak amacıyla dünya genelinde farklı etkinliklerle kutlanan 5 Haziran Dünya Çevre Günü ve Çevre Haftası’nın öneminin altı çizildi.
Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sarıbekir’in görüşlerine de yer verilen açıklamada, ambalajların sağladığı katma değer sayesinde ülkemizin cari açığına pozitif katkıda bulunan ender sektörler arasında yer aldığı kaydedildi.
Sarıbekir, “Ambalajlar çöp değildir ve ambalajın geri dönüşümü çevreye yük değildir. Tam tersine, ambalajlar ekonomi yaratan malzemelerdir. Ambalaj atığının geri dönüşümüyle de ülkemiz ekonomisine ve çevreye katkıda bulunuyoruz.” açıklamasını yaptı.
Sarıbekir açıklamasında ambalajlı gıdaların insan ömrünü uzattığını belirtti.Gıda ambalajı üretiminde hijyenin esas olduğunu açıklayan Sarıbekir, doğru ambalajlanmış yiyecek ve içeceklerin tüketiciye el değmeden hijyenik bir ortamda hazırlanıp ulaştırıldığını kaydetti.
Ardından “ASD olarak gıda ve içeceklerin ambalaja girmesiyle insan ömrü ortalamasının uzamış olduğuna inanıyoruz. Her zaman söylediğimiz gibi satın aldığınız ürünün ambalajı, onun güvencesidir ve her ürün ambalaja girmeli. Satın aldığımız ürünlerin içeriğine, miktarına, son kullanma tarihine, üreticisinin adına ve adresine ambalajın üzerindeki bilgilerden ulaşılmaktadır.” dedi.
Sarıbekir, sürdürülebilirlik ve çevrenin ambalaj üretimindeki iki önemli nokta olduğuna dikkat çekti.Günümüzde mümkün olan minimum malzeme kullanılarak ambalaj üretiminde çok detaylı çalışmaların yürütüldüğünün haberini veren Sarıbekir, çevre kirliliğine büyük oranda insanların neden olduğunu söyledi. Geçtiğimiz günlerde ise Sıfır Atık Projesi’nin bugüne kadar 18 bin 750 kamu kurum ve kuruluşunda uygulanmaya koyulduğu Bakan Murat Kurum tarafından açıklanmıştı.
Sarıbekir, ambalajların doğaya ve çöplere atılmasının sadece dünya geleceğine değil, ülkemize ve ekonomimize de zarar verdiğini belirtti. “Bütün ambalajlar geri dönüştürülebilir, geri kazanılabilir. Bugün bir alüminyum içecek kutusunu geri dönüştürdüğümüzde bir televizyonu üç saat çalıştıracak enerjiyi kazanmış oluyoruz. Ya da 1 ton kağıdı geri dönüştürerek 17 ağacı kesilmekten koruyoruz. 1 ton plastiğin geri dönüşümü ile saatte 5774 kw elektrik enerjisi tasarruf edilmiş olunuyor. Ancak geri dönüşümde hala %50’ler seviyesindeyiz. Yani gidilecek bir hayli yolumuz var.” değerlendirmesini yaptı.
Ambalaj Sanayicileri Derneği olarak ambalaj ve çevre konusunda çeşitli çalışmalar yürüttüklerini aktaran Sarıbekir, açıklamalarını sürdürdü.Modern ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de geri dönüşümün ileri seviyelere çıkarılması amacıyla, tüketicilerin bilgilendirilmesi ve onların geri dönüşüme katkı sağlaması için çeşitli çalışmalar yaptıklarını aktaran Sarıbekir, bu durumdan memnuniyetini dile getirdi.
Bunların yanında, geleceğin güvencesi olan çocuklara yönelik hazırlanan ve bugüne kadar toplam 170.000 adetlik basımı yapılan “Ambalaj ve Çevre Hakkında Bilmemiz Gerekenler” adlı kitapçıktan söz etti. Kitapçığın ücretsiz olarak okullarda dağıtımının yapıldığını bildirirken, ülke genelinde dağıtımını sürdürdüklerini aktardı.