
Son dönemlerde küresel ekonomik gelişmeler risk algısı artışını kaçınılmaz kılıyor ve bununla birlikte pek çok yatırımcı güvenli liman arayışına giriyor. Böylelikle yatırım tercihini altından yana kullanan pek çok yatırımcı, değerli metalin ağırlığını yükseltmiş oluyor.
ABD ile Çin arasındaki dinmek bilmeyen ticaret savaşı, döviz kurlarının yükselmesi, jeopolitik riskler ve merkez bankalarının yöneldiği politika değişiklikleri altına olan talebin artmasında önemli rol oynadı. Değerli madendeki bu gelişmelerle ünlü yatırımcı ve ekonomistlerin pek çoğu bu sıralar altına yatırımı tavsiye etti.
2019 yılına 218,1 lira civarından başlayan gram altın, kaydettiği yükselişle birlikte Temmuz ayını 253,6 lira ile kapattı.Söz konusu bu yükseliş gram altına 7 ayda %16,3 seviyesinde değer kazandırdı. Tüm bu gelişmelerle birlikte bankalardaki altın hesapları zirveye ulaştı ve değer bazında bakıldığında tarihi rekorunu yeniden elde etmeyi başardı.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) düzenlediği verilere göre yurt içi ve yurt dışı yerleşiklerin kıymetli maden depo hesabı Temmuz ayı bitimiyle birlikte büyük bir artışa imza attı.
Söz konusu dönemde 2018 yılının sonuna göre bankalardaki altın hesaplarının değeri 13 milyar 791 milyon lira arttı ve 55 milyar 181 milyon liraya çıktı.
Altın hesaplarında ulaşılan bu tutarın 54 milyar 156 milyon liralık kısmı yurt içi yerleşiklerin hesabından oluşurken, 1 milyar 25 milyon liralık kısmını ise yurt dışı yerleşiklerin hesapları oluşturdu.2018 yıl sonuna bakıldığında ise bankalardaki kıymetli maden depo hesapları tutarının 41 milyar 390 milyon lira tutarında olduğu öğrenildi. Diğer taraftan Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası’nın (KMKTP) verilerine göre altın Temmuz ayının son işlem gününde kilogram başına 254 liradan işlem gördü.

Bu kapsamda bankaların kıymetli maden depo hesaplarının büyüklüğü Temmuz ayı bitiminden itibaren 217,3 ton olduğu ortaya çıktı. Yapılan hesaplamalar 2018 yılı sonunda bankalardaki altın hesaplarının büyüklüğünün 189,6 ton olduğunu gösterdi. Bu rakam kıymetli maden depo hesapları büyüklüğünün bu yılın 7 ayında 27,7 tonluk bir artışın meydana geldiğini ortaya çıkardı.