
Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis) 2019’un Ağustos ayına ilişkin Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerini açıkladı. Buna göre ülkede TÜFE geçen ay 2018 yılının aynı dönemiyle kıyaslandığında %1.4 yükseldi.
Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) Euro Bölgesi için enflasyon hedefi %2 seviyesinde bulunuyordu. Fakat bugün açıklanan nihai rakamlar Almanya’da yıllık enflasyonun AMB hedeflerinin oldukça altında geldi. Temmuz’da geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %1,7 artan TÜFE, Haziran’da ise %1,6 artış ile kayıtlara geçmişti.
Almanya’nın aylık bazda enflasyonu %0.2 düşerken, nihai veriler daha önce ilan edilen öncü verileri teyit ediyor.Destatis’in verileri, talep ve arza göre değişkenlik gösteren enerji ürünleri fiyatlarındaki artışın genel ürün fiyat artışından çok daha düşük olduğunu gösterdi.
Almanya’da enerji ürünleri fiyatı 2018 yılının Ağustos ayına göre %2,4 artış kaydetti. Bunun yanında elektrik fiyatları 2018’in aynı dönemine kıyasla %3,8 arttı. Ülkede doğal gaz fiyatlarında %4,4 artış görülürken, motor yakıtları fiyatlarında ise %3,3 oranında düşüş gözlemlendi.
Ülkede Ağustos ayı yıllık enflasyon rakamı enerji fiyatları hariç tutularak incelendiğinde %1,6 seviyesinde gerçekleşti. Diğer taraftan Almanya’nın AB uyumlu öncü TÜFE’si Ağustos ayında aylık bazda %0,1 düştü. Yıllık bazda ise %1 oranında arttı.
Almanya’da gıda fiyatlarının 2018’in Ağustos ayına kıyasla geçtiğimiz ay %2,7 arttığı ortaya çıktı.Veriler ayrıntılı incelendiğinde sebze fiyatlarında %12,8 artış göze çarparken, et ve et ürünleri fiyatlarında %4,3 artış olduğu ortaya çıktı. Bunun yanında telefon fiyatları %7,1 düştü. Hizmetlere yönelik maliyetler %1,6 arttı. Kira fiyatları ise %1,4 artarken, telekom hizmetleri fiyatları da %0,7 azaldı.
Diğer taraftan Ağustos ayında zayıflayan enflasyon verileri, beklentilerin dışında gerçekleşip Almanya için ekonomik kırılganlık sinyali veren göstergelerden yalnızca biri olarak değerlendirilmişti. Söz konusu dönemde ülkenin işsizlik rakamları da arttı. Bu sıralar iyi gelmeyen veriler, Euro Bölgesi’ndeki en güçlü ekonomiyi tehlikeyle karşı karşıya bırakıyor.