
Almanya’nın ekonomisini ayakta tutan etkenlerden biri olan ihracat, 2019 yılının ikinci çeyreğinde gerilemiş, ardından resesyon riskiyle karşı karşıya kalan ülke ekonomisi daralmaya yönelmişti.
Bu sıralar ekonomik verileri çok iç acıcı olmayan Almanya’da söz konusu dönemde %1.3 azalış kaydeden ihracat verileri Haziran’da da %0,1’lik düşüş yaşamıştı.
Almanya Merkez Bankası (Bundesbank), bu yılın Ağustos ayına ilişkin ekonomik raporda üçüncü çeyrekte üretimin oldukça cansız kalacağını beklediğini belirtmiş ve resesyon risklerine dikkat çekmişti.
İhracattaki azalmaların etkisiyle daralan dev Almanya’nın Tüketici Güven Endeksi, 2019’un Eylül ayına ilişkin sonuçlarını ilan etti.Almanya merkezli pazar araştırma şirketi GfK’dan edinilen bilgiye göre, Ağustos’ta 9,7 puan olarak kaydedilen söz konusu veriler ülkedeki ekonomik gerilemeye rağmen Eylül’de herhangi bir değişime uğramayarak aynı kaldı.
Beklentiler endeksin 9,7 puandan 9,6’ya gerileyeceği yönündeyken, sabit kalma durumu şaşkınlığa yol açtı. Konu hakkında açıklama yapan GfK; tüketicilerin ekonomik görünümü üzerindeki baskıların artmasından bazı sebepleri sorumlu tuttu.
Bunlar küresel ekonomik gerileme, ABD, Çin ve Avrupa Birliği arasındaki ticari gerilimler ve netlik kazanmayan Brexit meselesi olarak sıralandı.
Ekonomik beklentiler göstergesinin Almanya genelinde Ağustos ayında 8,3 puan düşerek -12 puan olarak belirlendiği GfK’nın açıklama metninde yer aldı.Yine açıklamada yer alan ifadelere göre gelir beklentiler göstergesi de ekonomik beklentilerle aynı yönde hareket etti ve 0,7 puan düşerek 48,8 puana geriledi. Bunun yanında araba ve mobilya gibi ürünlerin satın alma göstergeleri de 2,5 puan yükselişin ardından 48,8 puana çıktı.
Konuyla ilgili değerlendirmelerini sürdüren Gfk, Almanya ekonomisindeki iyiye işaret etmeyen verilere rağmen tüketici güven endeksinin sabit tutulduğuna değinildi. Bunun yanı sıra ekonomik büyümenin yavaşladığı şu dönemde iç tüketimin daha fazla ön plana çıkacağı belirtildi.
İlerleyen dönemlerde iş gücü piyasasındaki istikrarın azalması ve işsizlik oranlarında büyük bir artışın yaşanması halinde, büyümeye destek veren tüketici ekonomisinin de büyük oranda gerileme kaydedeceğine dair bir uyarı da değerlendirmede yer aldı.
Hükümet, geçtiğimiz yıl %1,4 büyüyen Almanya ekonomisinin bu yıl yalnızca %0,5 büyeme kaydedeceğini öngörüyor.Zayıflayan küresel ekonomi nedeniyle düşen Alman ihracatı, ticaret gerilimleri ve Brexit meselesinden dolayı bu oranda bir büyüme tahmin eden Alman hükümetinin bu öngörülerinin ne derece doğru çıkacağı henüz bilinmiyor.
Diğer taraftan ticari gerilimlerin, küresel belirsizliklerin ve problem yaşanan otomotiv sektörünün ülke ekonomisini etkilediğini savunan uzmanlar, başta ticaret savaşından kaynaklanan belirsizliklerin ekonomik faaliyetleri yavaşlattığını düşünüyor.
Tüm bunlarla birlikte, Almanya Federal İstatistik Ofisi’nin yaptığı açıklamada bu yılın ikinci çeyreğinde ülkedeki ihracatın ithalattan daha sert bir düşüş gösterdiği belirtilmişti. Bu durumun net ticaretin genel ekonomik genişlemeyi %0,5 puan düşürmesi anlamına geldiği bildirildi.