
Coronavirüs nedeniyle 7 bin 275 kişinin hayatını kaybettiği Almanya, her ne kadar salgını yönetme konusunda diğer ülkelere kıyasla daha başarılı olsa da ekonomisinin kötü etkilenmesine engel olamıyor. Uzmanlar 168 bin aktif vakanın görüldüğü ülkede Covid-19 pandemisinin ekonomiyi rekor düzeyde daraltacağını tahmin ediyor.
Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis) tarafından açıklanan verilere göre Mart ayında sanayi üretimi Şubat verilerine kıyasla %9,2 oranında düşüş gösterdi. Bu oran 1991 yılından bu yana gerçekleşen en sert kayıp olarak kayıtlara geçti.
Almanya’da sanayi üretimi son 30 yılın en büyük düşüşünü gerçekleştirdi.
Aylık bazda %9,2 düşüş gösteren mevsimsellik ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi için analistlerin beklentisi %7,5 oranında azalmaydı. Beklentinin üzerinde daralma gerçekleştiren sanayi üretimi 2019 yılının aynı ayına kıyasla %11,6 oranında düşüş sergiledi.
Geçici sonuçlara göre söz konusu dönemde sermaye malı üretimi %16,5, ara malı ise %7,4 oranında azalma gösterdi. 1991 yılının Ocak ayından bu yana en büyük düşüşü gösteren verilerde 184 ülkeye yayılan Covid-19 salgınının etkileri net bir şekilde hissedildi.
Almanya’da fabrika satışları da Mart’ta %15,6 düşerek, son 30 yılın en sert daralmasına tanıklık etmişti. İnşaat üretiminin %1,8 oranında sınırlı artış gösterdiği dönemde, otomotiv endüstrisi %31,1 ile en büyük düşüşün gerçekleştiği sektör oldu.
Mart ayında basılı malzeme üretiminde %12,5, farmasötik ürünlerde %11.8 ve giyim endüstrisinde %11.5’lik düşüş yaşandı. Yıllık bazda %1,2 gerileyen Şubat sanayi üretimi, %1,8 düşüş olarak revize edildi.
Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanlığı, açıklanan verileri değerlendirdi.Yapılan açıklamada salgının etkileri göz önünde bulundurulduğunda, sanayi üretimindeki düşüşün ılımlı kaldığı ifade edildi. Salgınla mücadele kapsamında alınan önlemlerin ve kısıtlamaların, ekonomiyi Mart ayının ikinci yarısından itibaren etkilemeye başladığı söylendi. Bu sebeple Nisan ayındaki düşüşün daha belirgin olabileceğine dikkat çekildi.
Salgını kontrol etme konusunda başarılı bir yol izleyen ve diğer ülkelere örnek gösterilen Almanya’da hayat yavaş yavaş normalde dönmeye başladı. Aslında, Nisan ayının ortasından itibaren gevşetilmeye başlanan kısıtlamalar, Mayıs ayının gelmesiyle daha da esnetiliyor.
Robert Koch bulaşıcı hastalıklar Enstitüsü’nden gelen açıklamada, ülkede şu an virüsün yayılma oranının %0,65 olduğu belirtildi. Ancak karantina kurallarının gevşetilmesi ve temasların artmasıyla, bu oranın yükselmesinden endişe duyuluyor.