Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Almanya’nın Hizmet Ekonomisi Ekim’de Daralmaya Geri Döndü

Avrupa’nın en büyük ekonomisi Almanya’nın özel sektör aktivitesi dördüncü ardışık ayında artarken imalatla hizmetler arasındaki kayda değer trend farklılığı gözden kaçmadı.
Almanya’nın Hizmet Ekonomisi Ekim’de Daralmaya Geri Döndü
Son Güncelleme: 
Yorum

Eylül çeyreğinde yüzde 8,2 ile rekor GSYİH büyümesi kaydeden Almanya, Ekim PMI’sı ile de iyimserlik yaratmıştı. Nitekim geçtiğimiz gün açıklanan Ekim ayına ait final imalat PMI okuması, rakamın 31 ayın en yüksek seviyesine tırmandığını göstermişti.

Bugün açıklanan hizmet PMI ise Ekim ayında Covid etkisiyle daralmaların başladığını ortaya serdi. Alman hizmet sektöründeki iş etkinliği, artan vakaların talebi baskılaması ve yeni kısıtlamalara yol açmasıyla dördüncü çeyreğin başında daralmaya döndü. İstihdam bir kez daha mütevazı şekilde artarken iş güveni sarsıldı.

İş Aktivitesi Endeksi, dört aydır ilk kez 50 eşiğinin altına inerken Eylül’deki 50,6’dan Ekim’de 49,5’e düştü.
Almanya’nın Hizmet Ekonomisi Ekim’de Daralma
Kaynak: IHS Markit

Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, Ekim ayında faaliyetteki en büyük düşüş, yeni seyahat kısıtlamaları ve sokağa çıkma yasaklarının ortaya çıkmasıyla birlikte Oteller ve Restoranlar genelinde görüldü. Taşımacılık, Depolama ve Mali Aracılık sektörleri de daha düşük faaliyet kaydetti.

Ankete katılan işletmeler, üçüncü bir koronavirüs vakası dalgası nedeniyle müşteriler arasında artan bir isteksizliğin altını çizdi. Yurt dışından gelen yeni işler, Mayıs ayından bu yana en hızlı düşüşünü kaydederek ay boyunca keskin bir düşüş gösterdi.

Gelen yeni işin olmaması, Alman hizmet sağlayıcılarındaki olağanüstü iş seviyesinin daha da düşmesine yansıdı. Yine de istihdam ardışık dördüncü aylık artışını bildirdi.

Almanya Ekim Hizmet PMI Ekonomist Yorum Biraz toparlansa da iş yaratma hızı sadece mütevazı kaldı ve yeni pozisyonlar genellikle yalnızca yarı zamanlı veya geçici oldu.

Ekim ayındaki faaliyeti etkilemenin yanı sıra, COVID-19’daki artan vakalar, firmaların görünüm güvenini de zedeledi. Beklentiler art arda üçüncü ayda zayıflayarak Mayıs’tan bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Bununla birlikte duyarlılık genel olarak hala olumlu bölgedeydi ve ilkbaharda ilk kilitlenme sırasında görülenden çok daha yüksek geldi.

Anket, fiyatlar konusunda ise hizmet sağlayıcılar tarafından yapılan son indirim çalışmasının sona erdiğini gösterdi ki ortalama ücretler sekiz ayda ilk kez arttı. Almanya Kompozit Çıktı Endeksi, Ekim’de 55 seviyesinde gelerek büyümeye devam etti ancak Eylül’deki 54,7’den hafifçe arttı.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu