
Koronavirüs salgınının daha fazla yayılmasını önlemek adına Almanya’da fabrika üretimlerine ara verdiler. Ekonominin aniden durması, hem arz hem de talep yönünde kötü etkileri ortaya çıkarttı. Üretimlerine ara veren Alman fabrikaları, Mart ayında talebin çöktüğünü gördü.
Geçici sonuçlara göre; fabrika siparişleri, Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 15,6 oranında düşüş kaydetti.
Bu düşüş, verinin kaydedilmeye başlandığı 1991 yılından bu yana görülen en büyük düşüş oldu. Tüm sektörlerin durumdan etkilendiği görülürken, yatırım malları büyük oranda geriledi. Ekonomi Bakanlığı ise virüs kaynaklı olarak üretimde büyük düşüşler olduğu konusunda uyarıda bulunmuştu.
Şubat verisi ise aşağı yönlü revize edilerek yüzde 1,2’lik düşüşe işaret etmişti. Wall Street Journal tarafından yapılan ankete katılan ekonomistler ise Şubat ayına göre yüzde 10 azalma bekliyorlardı.
Fabrika siparişleri, yıllık bazda takvim ve fiyat etkilerine göre ayarlandığında yüzde 16 oranında gerileme gösterdi.
Destatis, Mart ayında yurt içi siparişlerin yüzde 14,8 azalırken, dış siparişlerin yüzde 16,1 daraldığını açıkladı. Euro bölgesinden gelen yeni siparişler yüzde 17,9 azalırken, diğer ülkelerden gelenler bir önceki aya göre yüzde 15 düştü.
Mart ayında ara mal imalatçıları yeni siparişlerinde ise Şubat ayına göre yüzde 7,5 oranında azalma görüldü. Sermaye malı üreticilerinde ise bir önceki aya göre yüzde 22,6 oranında azalma gerçekleşti. Tüketim mallarına ilişkin yeni siparişler de yüzde 1,3 azaldı.
Geçici sonuçlara göre; Mart 2020’de imalatta fiyat ayarlı ciro, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış haliyle bir önceki aya göre yüzde 11,5 azaldı.
Şubat 2020 verisi ise Ocak ayına göre yüzde 0,5 oranında artış yönünde revize edildi. Alman fabrika siparişlerinde rekor düşüş kaydedilirken, DAX endeksinde yükseliş kaydedildi. Üstelik otomobil üreticilerinin finansal sonuçları konusunda ümitsiz konuşması da endeksin yükselişini engellemedi.
BMW tarafından dün yapılan açıklamaya göre salgın, bu yılki üretim planlarını bozacak. Şirket, otomobil üreticilerinin Angela Merkel ile sanal bir toplantı yaparken bunları dile getirdi. Bu toplantıda; Daimler, Audi, BMW ve Volkswagen gibi otomobil üreticileri hükümetten destek istediler.
DAX endeksi, günün ilk yarısında dalgalı bir yükseliş eğilimi kaydettikten sonra ikinci yarıda yüzde 20 civarında düşüşle 10 bin 705,43 puandan işlem görmeye başladı.
Endeksin yılbaşından bu yana yüzde 19,20 oranında ekside yönde performans kaydetti. Yıllık bazda ise yüzde 12,11 oranında eksi yönlü performansı bulunuyor. DAX, kısıtlamaların açıklandığı tarihlerde 8 bin 441,71 puana kadar geriledi. 19 Şubat’ta ise 13 bin 789 puanla yılın en yüksek seviyesini görmüştü.
Alman ekonomisinin önemli bir parçası olan otomobil şirketleri, düşük emisyonlu araçlar satın alan müşterileri ödüllendiren hurda teşviki gibi programlar önermişti. Angela Merkel ise yaptığı açıklamada, yönetimin hükümet ve şirketler arasında bir görev gücü oluşturacağını söyledi. Sonuçların Haziran ayında sunulması bekleniyor.