
Avrupa’nın en büyük ekonomisi, açıkladığı verilerde toparlanmaya yönelik olumlu sinyaller vermeye devam ediyor. ING’den Carsten Brzeski dahil birçok uzman da bu görüşü destekliyor.
Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis) tarafından açıklanan veriler üzerine Carsten Brzeski, toparlanmanın Temmuz’da hız kaybetmesine rağmen ülkenin güçlü bir üçüncü çeyreğe doğru ilerlediğini söyledi.
Sanayi üretiminin Temmuz’da aylık bazda yüzde 1,2 arttığını hatırlattı ki bu yüzde 9,3’e revize edilen Haziran’daki artışın üzerine geldi. Bir önceki yıla göre ise üretim yüzde 10 azaldı.
Enerji ve inşaat hariç üretim bir önceki aya göre %2,8 artarken ING ekonomisti, inşaat sektöründeki yüzde 4,3’lük düşüşün Covid-19’un gecikmeli etkisinden ziyade tatil sezonunun sonucu olduğunu belirtti.The German economy is on track for a strong third quarter but how much momentum is left after that remains to be seen, writes @carstenbrzeskihttps://t.co/JkpU5wZ6Te
— ING Economics (@ING_Economics) September 7, 2020
Kritik otomotiv sektöründeki üretimin Temmuz ayında bir önceki aya göre yaklaşık yüzde 7 artarken kriz öncesi seviyesinin yaklaşık yüzde 15 altında kaldığını kaydetti. Önümüzdeki iki ay sanayi üretimi değişmeden kalsa bile üç aylık büyüme oranının yine de yüzde 10 civarında olacağını vurguladı.
Bu durumun Alman ekonomisinde güçlü bir toparlanmanın gelişmekte olduğunu gösterdiğini aktardı. “Alman ekonomisi, üçüncü çeyrekte güçlü bir yükseliş yolunda ilerliyor.” dedi.
Almanya Ekonomi Bakanlığı da kısa süre önce yaptığı açıklamada V şekilli toparlanmadan bahsetmişti.
Almanya ekonomisinin, hafif ve kısa süreli bir koronavirüs kilitlenmesinin, büyük ölçekli bir paketin ve Berlin’in Çin’le yakın bağlarının da yardımıyla, birkaç ay önce beklenenden daha hızlı toparladığı belirtilmişti. Ülke GSYİH’si için daralma tahmininin öncekinden iyileştirilerek yüzde 5,8’e çevrildiği hatırlatılmıştı.
Yukarı yönlü revizyonun, hafif kilitleme uygulaması, Covid-19 kayıplarını düşük tutmaya yardımcı olan büyük ölçekli testler ve ekonomik kriz boyunca izinli işçilerin ceplerini dolduran ağır hükümet harcamaları sayesinde olduğu söylenmişti.
Geleneksel olarak uluslararası ticarete dayanan Avrupa’nın en büyük ekonomisi ayrıca Çin ve diğer Asya ülkelerindeki belirgin toparlanmadan da yararlandı ki Çin ikinci çeyrekte büyümeyi başaran nadir ekonomilerdendi.
Federal istatistik ofisinin geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada Almanya’nın en büyük ticaret ortağı Çin’e yapılan ihracatın, bir önceki yılın aynı ayına göre %15,4 arttığı ABD’ye ihracatın aynı dönemde %20,7 düştüğü bildirilmişti.