
Almanya ekonomisi 2018 yılında beklentiler doğrultusunda zayıf bir büyümeye sahne oldu. Federal İstatistik Ofisi’nden (Destatis) gelen verilere göre Almanya’nın gayri safi yurt içi hasılası 2018’de yüzde 1.5 oranında büyüdü. Bu rakam 2017’deki yüzde 2.2’lik oranın aşağısında kalmasının yanında beş yıldaki en zayıf büyüme oranına işaret etti.
Destatis, büyümenin ivme kaybetmesine rağmen Alman ekonomisinin arka arkaya 9 yıl boyunca büyüdüğünü kaydetti. Ayrıca daha uzun vadeli bir bakışın, 2018’deki Alman ekonomik büyümesinin son 10 yılın ortalama büyüme oranını (yüzde 1.2) aştığını gösterdi. Veri kurumu bunların yanında 2018’de büyümeye olumlu katkıların büyük bölümünün iç talepten kaynaklandığını da belirtti.
Hem hanehalkı nihai tüketim harcamaları (%1.0) hem de devletin nihai tüketim harcamalarının (%1.1) bir önceki yıla kıyasla artış gösterdiği bilgileri de verildi.Ancak büyüme hızlarının önceki üç yıldan belirgin bir şekilde daha düşük olduğu aktarıldı. Alman ihracatı önceki yıllara göre daha yavaş bir hızda olmasına rağmen 2018’de yıllık ortalamada artmaya devam etti. Öte yandan dördüncü çeyrek büyümesine ilişkin resmi bir tahminin ancak Şubat ayında yapılabilecek olsa da istatistik ofisi ekonominin o dönemde hafifçe büyüdüğünü tahmin etti, bu da teknik bir durgunluktan kaçınılabileceği anlamına geldi.
Ne var ki bakanlık, Alman ekonomisinin 2019 yılı başında yükseliş eğiliminde kalacağını da vurguladı. ING Almanya’nın baş ekonomisti Carsten Brzeski, ülkenin paçayı hafifçe kurtardığını dile getirdi.
Salı günü yayınlanan bir notta Carsten Brzeski, Alman ekonomisinin olaydan küçük sıyrıklarla kurtulmuş gibi göründüğünü fakat şu anda ülkedeki ekonomik gücün kolaylıkla elde edilmediğini söyledi. Buradaki en önemli şeyleri yazın Alman ekonomisindeki yavaşlamanın beklenenden uzun sürmesi ve geçici bir kaymadan daha fazlası anlamına gelmesi olarak açıkladı.
Otomobiller büyümenin yavaşlamasında önemli rol oynarlarken Brzeski, Çin-ABD ticaretindeki gerilimlerin ve Brexit’in ekonomi üzerinde baskı yarattığının üzerini çizdi. İlgili haberde geçen hafta açıklanan verilerin aynı zamanda Alman sanayi üretiminin Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 1.9 seviyesinde düşüş göstererek yüzde 0.3’lük büyüme için fikir birliğinin altında kaldığını gösterdiği hatırlatıldı.