
Almanya’da hükümet tarafından atanan Kömürden Çıkış Paydaş Komisyonu bugünkü açıklamasında, kömürden elektrik üretimi yapılan santrallerin 2038’e kadar kapatılması gerektiğini savundu. 31 üyeli komisyonun önerisinin hükümet tarafından kanun haline getirilmesi beklenirken, kapatmadan etkilenecek eyaletlere yardım için 40 milyar euro (45.7 milyar dolar) ayrılması gerektiği belirtildi. Komisyonun planları, Almanya’nın geçen yılın enerji karışımının yüzde 40’ından fazlasını oluşturan yenilenebilir enerjilere geçme stratejisinin merkezinde bulunuyordu.
20 saatten fazla süren görüşmelerden sonra tamamlanan kömür komisyonun önerilerinin, hükümete planlı kömürden çıkışı yasaya dönüştürme çabalarında rehberlik edeceği kaydedildi.Kurum ayrıca çıkıştan etkilenen kömür madenciliği eyaletlerine yardım için en az 40 milyar euro sağlanması gerektiğini savundu. Komisyonunun dört liderinden biri olarak görev yapan çevre profesörü Barbara Praetorius; “Bu plan, Alman hükümeti tarafından belirlenen iklim değişikliği hedeflerine ulaşmayı mümkün kılacak ve Alman hükümeti önerilerimizi uygularsa, aynı zamanda satın alınabilir ve güvenli enerji kaynakları da sağlayacak” dedi.
Kaynaklardaki raporlara göre, ilk adımda RWE, Uniper, EnBW ve Vattenfall’dan 12.7 gigavat kapasiteye sahip tesislerini 2022’ye kadar kapatmalarının isteneceği söylendi. Önerilen planlara göre Almanya’daki kömür gücü kapasitesi 2030’a kadar yarıdan fazla inerek 17 gigawatt kapasiteye düşecekti. İlaveten raporda, komisyonun kapatma konusunda operatörlerle sözleşmeye dayalı karşılıklı bir anlaşma yapılmasını tavsiye ettiği bilgisine yer verildi.
Komitenin önerilerinin uygulanması durumunda, bunun 2022 yılına kadar tüm nükleer santralleri kapatma kararından sonra 10 yıl içinde Almanya’nın enerji piyasasına ikinci büyük müdahale olacağına da dikkat çekildi.
Nükleerden çıkma kararı, 2011 yılında Japonya Fukishima felaketinin ardından alınmıştı. Diğer taraftan, 2038 çıkışının tahminler ile uyumlu görünse de raporda çıkışın 2035’te tamamlanabileceği ve 2032’de bunun mümkün olup olmadığına karar verileceği yazıldı. Bununla birlikte, kesinti nedeniyle elektriğe daha fazla para ödeyen şirketler ve tüketiciler için tazminatın yılda 2 milyar euro olması gerektiği dile getirildi.