
Destatis’in geçici tahminlerine göre Almanya fabrika siparişleri Ekim’de önceki aya göre yüzde 2,9, bir yıl öncenin aynı ayına göre yüzde 1,8 artış gösterdi. Veriler Alman fabrika siparişlerinin Ekim’de altıncı ayında arttı ve imalat sektörünün salgına karşı artan direncinin bir işareti olarak kriz öncesi seviyeleri geçtiğini gösterdi.
Eylül’de ise fabrika siparişlerindeki artış beklentilerin altında gelmişti. Bununla birlikte yüzde 0,5’lik artış revizyon sonrası yüzde 1,1 artışa çevrildi. Büyük siparişler hariç üretimdeki reel yeni siparişler (mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış) önceki aya göre %1,7 daha yüksek gerçekleşti.
Almanya’da korona salgını nedeniyle kısıtlamaların getirildiği Şubat 2020 ile karşılaştırıldığında da Ekim ayındaki yeni siparişler mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış olarak %0,8 arttı. En büyük imalat dalı olan otomotiv endüstrisinde yeni siparişler Ekim’de önceki aya göre yine arttı ve Şubat 2020’deki kriz öncesi seviyesinin %6 üzerine çıktı.
Yurt içi siparişler bir önceki aya göre yüzde 2,4 artarken yurt dışı siparişlerde yüzde 3,2 arttı.
Euro Bölgesi’nden yeni siparişler Eylül 2020’ye göre yüzde 0,5, diğer ülkelerden yeni siparişler ise yüzde 4,8 arttı. Ekim 2020’de, ara malı üreticileri yeni siparişlerde Eylül 2020’ye göre yüzde 2,3 artış görürken sermaye malı üreticileri bir önceki aya göre yüzde 3,8 artış kaydetti. Tüketim mallarında ise yeni siparişler yüzde 2,2 oranında geriledi.
Eylül 2020 için yüzde 0,5’lik artışın yüzde 1,1’e çevrilmesinin nedeni ise hava ve uzay aracı imalatı gibi büyük siparişlerdeki geç raporlama oldu. Neticede Almanya, mal üretmeye devam etmek için krize uyum sağlayan nispeten büyük bir imalat sektöründen yararlandı.
Koronavirüsün yayılmasını durdurmak için Euro Bölgesi genelinde hükümetin uyguladığı kaldırımlar hizmetlere daha fazla baskı yaparken bu durum turizm ve eğlence gibi faaliyetlere daha bağımlı ulusları daha çok etkiledi. Yine de Almanya kendi kısıtlamalarını 2021’e kadar genişletti.
Bu karardan önce bile Bundesbank ekonominin yılın son üç ayında durgunlaşabileceği hatta küçüleceği konusunda uyardı. Bu arada Avrupa Merkez Bankası, aşılar yaygın bir şekilde piyasaya sürülene ve iyileşme daha güçlü görünene kadar bölgesel ekonomiyi desteklemek için önümüzdeki hafta acil parasal teşvikini artırmaya hazırlanıyor.