
Almanya Merkez Bankası (Bundesbank) 11 Aralık’ta yayımladığı raporda, pandemi nedeniyle konulan kısıtlamaların hafifletilmesiyle, ülke ekonomisinin üçüncü çeyrekte toparlanma gösterdiği ifade edildi. Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis) verilerine göre, gayrisafi yurt içi hasıla üçüncü çeyrekte %8,2 oranında büyüdü.
Fakat salgında ikinci dalganın yaşanmasına bağlı olarak 2020’nin son ve 2021’nin ilk çeyreğinde yeniden bozulma olabileceğine dikkat çekildi. Rapora göre Almanya ekonomisi salgın öncesi döneme, 2022 yılının başlarında ulaşabilecek.
Bundesbank, Avrupa’nın en büyük ekonomisinde gayrisafi yurt içi hasılanın, bu yıl %5,5 daralacağını öngörüyor.
Tahminlere göre Almanya ekonomisi 2021 yılında yüzde 3, bir sonraki yıl ise yüzde 4,5 oranında büyüme sağlayacak. 2023 yılı için beklenti %1,8 büyüme olması yönünde. Diğer ülkelerde de salgının etkilerinin hafiflemesi ve iktisadi faaliyetlerin toparlanmasının etkisiyle, Alman ihracatının ekonomiyi destekleyeceği kaydedildi.
Ekonominin toparlanmasına katkı sağlayacak en önemli kalemlerden bir diğeri özel tüketimin artması olacak.
Pandeminin başlamasıyla birlikte yılın ilk yarısında tüketici harcamalarının keskin bir şekilde düştüğü, tasarruf oranlarının ise aynı sert çıkışla yükseldiği belirtildi.
İnsanların gelecek kaygısıyla tasarruflarını artırdığı süreçte, aşının uygulanmaya başlamasıyla birlikte mecburi tasarrufların da azalacağına dikkat çekildi. Ancak ekonomi için en önemli itici gücün özel tüketim harcamalarındaki artış olacağı ifade edildi.
Enflasyonun önümüzdeki yılın ilk yarısında pozitif bölgeye geçmesi bekleniyor.
Bu yıl düşen enerji fiyatlarının tüketici fiyat endeksini negatif tarafa çektiği belirtilirken, yıl sonunda KDV etkisinden düzeltilmiş haliyle enerji ve gıda hariç çekirdek enflasyon % 1’in hafif üzerinde gelmesi öngörüldü. En önemli makroekonomik verilerden olan işsizliğin 2023 yılına kadar kriz öncesi seviyelere inmesi beklenmiyor.
Pandemi sürecinde ekonomiyi desteklemek için kamu harcamalarının arttığı, bu doğrultuda bütçe açığının GSYİH’nin %5’e ulaşmasının beklendiği aktarıldı. Maastricht borç oranının %70 seviyelerine çıkması beklenen banka raporunda, pandeminin etkisi hafifleyip, ekonomi düzeldikçe kamu maliyesinde de iyileşme olacağı belirtildi.