
Türkiye’nin gayrisafi yurt içi hasıla büyüme oranı, Temmuz ve Eylül ayları arasını kapsayan üçüncü çeyreklik dönemde %0,9 oranında büyüme gösterdi. Piyasa beklentisi ile hemen hemen aynı seviyede gelen bu oran toparlanma ve dengelenme sürecinin devam ettiğinin göstergesi olurken, ekonomi yönetiminden de olumlu açıklamalar gelmeye başladı.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 2019-III. çeyrek büyüme rakamlarını değerlendirdi.Çeyreklik bazda büyümelerin ardından 3. çeyrekte ekonomimiz, yıllık bazda da büyümeye geçti.
Dengelenme dönemi başarısı ile maliyetlerde sağlanan düşüş, artan güven endeksleri ve değişim sürecinin etkileri ile sanayide gelen yıllık bazda büyümeyi önemli görüyoruz.
— Berat Albayrak (@BeratAlbayrak) December 2, 2019
Bakan Albayrak, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda ekonomik büyümenin artık yıllık bazda da artıya geçtiğini söyledi. Maliyetlerde görülen düşüşün ve sektörel güven endekslerinin artmasının üçüncü çeyrekte ekonomide büyüme gerçekleştirdiğini belirtti.
Hazine Bakanı Berat Albayrak %5 büyüme hedefini gerçekleştirmek için odak noktalarında üretim ve istihdam sektörlerini güçlendirmek, yatırımları artırmak ve katma değeri yüksek sanayi kollarına ağırlık vermek gibi konuların yer aldığını açıkladı. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan da ise ihracat rakamlarındaki artışın büyümeyi destekleyen en önemli faktör olduğunu dile getirdi.
Son dönemde küresel ekonomide yaşanan zorlukların Türkiye’nin ihracatını olumsuz etkilememesi için ellerinden geleni yaptıklarını belirten Pekcan, 2019’un ilk 11 ayında ihracatımızın %1,77 artışla 165 milyar 67 milyon dolara yükseldiğini belirtti. Bu gelişmeyle birlikte dış ticaret açığımızın geçen yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında %51,8 oranında azaldığını söyledi.
Ekonomideki küçülmenin sona erdiğini belirten uzmanlar, yatırımlardaki daralmaya dikkat çekiyor.2019 yılının ilk iki çeyreğinde daralma gösteren Türkiye ekonomisi üçüncü çeyrekte artıya geçti. Ancak Yeni Ekonomi Programı’nda belirlenen %5 hedefine ulaşılabilmesi için son çeyrekte en az %4,5 büyüme gerçekleştirmesi gerekiyor. Uzmanlar bu sabah açıklanan rakamların resesyon riskini geride bıraktığı belirtse de yatırımlardaki daralmaya dikkat çekiyor.
2018 yılının ikinci yarısından itibaren yaşanan sıkıntılar yatırım harcamalarında %4,4 oranında düşüşe yol açmıştı. 2018 yılının tamamında ise Türkiye ekonomisi %2,8 oranında küçülme kaydetti.
Bugün açıklanan rakamlar ekonomideki küçülmenin sona erdiğini gösterse de yatırım alanındaki daralmanın beş çeyrektir devam ettiği gerçeğini ortadan kaldırmıyor. Özellikle makine-teçhizat yatırımlarının zayıf seyrettiği, bunun ise ihracatın zayıflamasına ve büyüme hızını olumsuz etkilemesine sebep olduğu ifade edildi.
Şu anda ülkemizdeki yatırımların 2014-2015 yılları seviyesinde olduğunu belirten ekonomistler, bu nedenle yatırımları desteklemek için daha somut adımlar atılması gerektiğini ifade ediyor. Bunun yanında son dönemde ihracat performansındaki zayıflığın ve ithalat tarafındaki artışın, son çeyrek verilerini negatif etkileyeceği öngörülüyor