
Kısa süre önce yayımladığı raporunda Asya-Pasifik küresel GSYİH’ye en büyük katkıyı yapan bölge oldu diyen Asya Kalkınma Bankası (ADB), Eylül güncellemesinde önümüzdeki yıl Malezya için %6,5’lik büyüme tahminini sürdürdü.
Ancak 2020 için büyüme tahminini önceki yüzde eksi 4’ten yüzde eksi 5’e düşürdü. ADB, 2Ç20’de tarihin en kötü GSYİH düşüşünü kaydeden Malezya’ya ilişkin raporunda şu ifadelere yer verdi:
“Pandeminin tüketim, ihracat ve yatırım üzerindeki olumsuz etkileriyle ekonomi aşağı çekilmeye devam edecek. Seyahat ve iş faaliyetlerini kısıtlayarak virüsün yayılmasını önleyecek tedbirler, hane halkı harcamalarına yük oluyor.”
ADB, bugün yayımladığı Asya Kalkınma Görünümü (ADO) 2020 güncellemesiyle gündeme geldi.#ADBNEWS: We released our latest economic forecasts for Asia and the Pacific today. Read the press release ?#ADO2020
— Asian Development Bank (@ADB_HQ) September 15, 2020
Malezya’nın 2020 görünümünü düşüren ADB, bununla birlikte Haziran ortasından itibaren gevşeyen kısıtlamalarla birlikte 2020’nin ikinci yarısında bir miktar toparlanma beklendiğini ve toptan ve perakende ticarette bastırılmış talebin halihazırda toparlama gösterdiğini ekledi.
Sonuçta Malezya’nın GSYİH’si 2020’nin ilk yarısında yıllık bazda %8,3 daraldı ve bu geçen yılın aynı dönemindeki %4,7’lik genişlemenin keskin bir tersine dönüşü oldu. Ekonomi 2020’nin ilk çeyreğinde %0,7 büyüdü ancak ikinci çeyrekte %17,1 düştü. Hükümet ek mali harcamalarda büyük miktarlarda teşvik paketleri açıkladı.
Raporda, virüse yönelik önlemlerin Nisan ayında yayımlanan ADO’da tahmin edilenden daha uzun sürdüğü belirtilerek 2020 GSYİH büyüme tahmini yüzde eksi 4’ten yüzde eksi 5’e çekildi.
Sektör açısından bakıldığında, tarımdaki büyümenin yakın vadede canlanması gerektiğini söyledi. “Palm yağı verimi ve üretiminin daha iyi hava koşullarında toparlanması bekleniyor” diyen rapor, madenciliğin düşük küresel petrol fiyatları altında mücadeleye devam etmesinin beklendiği ekledi.
Üretimin hem yurtiçinde hem de uluslararası düzeyde çok daha zayıf talepten kaynaklanan rüzgarlarla karşı karşıya kalacağını söyledi.
“2020’nin ikinci çeyreğinde üreticiler, yalnızca temel endüstrilerin ve düşük kapasitede faaliyet göstermesine izin verilen kısıtlamalardan çok etkilendi. Ancak COVID-19 kısıtlamalarının artık gevşetilmesiyle, bazı şirketler faaliyetlerini yeniden başlattı ve üretim güçlü bir şekilde arttı.”
İmalattaki tek parlak noktanın tıbbi ve farmasötik ürünlerin üretimi olduğunu kaydeden ADO, özellikle lastik eldivenler olmak üzere güçlü küresel talebe bağlı olarak yılın ilk yarısında ihracatın %22,2 arttığını vurguladı.