
Asya Kalkınma Bankası (Asian Development Bank/ADB), bu yıl ve bir sonraki yıl gelişen Asya için büyüme tahminlerini düşürdüğünü açıkladı. Aşağı yönlü revizenin ardında Çin ve Hindistan için daha zayıf bir görünümün, bölgedeki herhangi başka bir yerde daha yumuşak ekonomik aktiviteye işaret etmesinin bulunduğu belirtildi.
Banka 2019 ve 2020’de gelişen Asya için büyüme tahminini yüzde 5.2’ye düşürdüğünü, önceki tahminlerinin yüzde 5.4 ile yüzde 5.5 olduğunu bildirdi.
Manila merkezli banka güncellenmiş yıllık görünüm raporunda, Çin için 2019 ve 2020 büyüme tahminlerini sırasıyla yüzde 6.1 ve yüzde 5.8 olarak revize etti.Rakamların Eylül ayında duyurulan yüzde 6.2 ve yüzde 6.0’lık tahminlerden aşağıya çekildiği aktarıldı. Asya Kalkınma Bankası Baş Ekonomisti Yasuyuki Sawada; “Gelişmekte olan Asya’da büyüme oranları hala sabitken, kalıcı ticaret gerilimleri bölgeye zarar verdi ve hala uzun vadeli ekonomik görünüm için en büyük risk. Öte yandan Afrika domuz ateşi domuz eti fiyatlarını önemli ölçüde artırırken enflasyon da yukarı çıkan gıda fiyatlarının etkisiyle yükseliyor.” dedi.
Çin’in üçüncü çeyrek ekonomik büyümesi, geçen yıla kıyasla en zayıf hızını göstererek, bir önceki yıla göre yüzde 6’ya geriledi. ABD ile süregelen ticaret savaşı ortasında Çin ekonomisi üçüncü çeyrekte geçen yıla kıyasla neredeyse 30 yıl içinde en zayıf hızını kaydederek yüzde 6’ya gerilemişti ve hükümetin hedef aralığının alt kısmında kalmıştı.
Tüm bunların yanında Asya Kalkınma Bankası 2019 ve 2020 mali yılları için Güney Asya’nın en büyük ekonomisi olan Hindistan’ın büyüme tahminleri de yüzde 5.1 ve yüzde 6.5’e düşürdü.
Hindistan için önceki tahminleri yüzde 6.5 ve yüzde 7.2 olan Asya Kalkınma Bankası, aşağı yönlü revizyonuna gerekçe olarak bankacılık dışı finansman şirketlerinde likidite baskıları ve yavaş iş büyümesini gösterdi. Güneydoğu Asya’nın bu yılki büyümesinin beklenenden biraz daha düşük olması bekleniyor çünkü Singapur ve Tayland gibi ticarete bağımlı ekonomiler ticaret savaşı ve daha geniş bir küresel yavaşlama yüzünden çok etkilendi.