
ABD İşçi İstatistikleri Bürosu (Bureau of Labor Statistics), Şubat 2022 için üretici fiyat endeksi (ÜFE) istatistiklerini açıkladı. Veri, FED öncesi enflasyonun sorun olduğunu gösteren son işaret olarak görülüyordu.
Rapora göre ABD’de üretici fiyatları Şubat’ta yüzde 0,8 arttı. Bu, yüzde 0,9 artış beklentilerinin altında kaldı.
Ocak’ta yüzde 1 artarak yüzde 0,5 artış yönündeki beklentileri ikiye katlamıştı. Nedenler güçlü talep, işgücü, malzeme sıkıntısı ve taşımacılıktaki aksaklıklar olarak gösterilmişti. Ocak okuması yüzde 1,2 artışa yukarı yönlü revize edildi.
ABD Mal Fiyatları Şubat’ta Rekor Artış kaydetti

ABD’de üretici fiyatları, 2022 yılının Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 0,8 arttı.
Mal fiyatları, verilerin ilk olarak Aralık 2009’da hesaplandığından beri en büyük artışı işaretleyerek yüzde 2,4 arttı. Bu temel olarak benzin maliyetlerindeki yüzde 14,8’lik artıştan kaynaklandı.
Bununla birlikte Şubat rakamları, Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından petrol ve diğer emtia fiyatlarındaki artışı yansıtmadı.
Diğer taraftan alt kategorilerde yaş ve kuru sebze endeksi yüzde 9,4 azaldı. Üretici fiyat endeksinde yıllık artış ise yüzde 10’luk rekorda değişmeden kaldı.
Nihai talep hariç gıda, enerji ve ticaret hizmetleri fiyatlarını yansıtan çekirdek ÜFE Şubat ayında yüzde 0,2 arttı. Ocak okuması yüzde 1 artışa yükseltildi.
Çekirdek ÜFE yıllık bazda yüzde 8,4 artarken önceki ay yüzde 8,5 artışa yukarı yönlü değiştirildi. ÜFE, tüketici fiyat endeksi kadar yakından izlenmese de toptan satış maliyetleri enflasyonun habercisi olarak görülüyor. Bu nedenle yarınki FED toplantısı öncesi açıklanan veri önem taşıyor.