
İşçi İstatistikleri Bürosu (U.S. Bureau of Labor Statistics) tarafından yayımlanan verilere göre 2021’in dördüncü ayında enflasyon önceki aya göre yüzde 0,8 arttı.
Geçen yılın Nisan ayına göre ise yüzde 4,2 arttı. Bu, Eylül 2008’de sona eren dönemdeki yüzde 4,9’luk artıştan sonra en büyük 12 aylık artışı temsil etti.
Çekirdek enflasyon aylık bazda yüzde 0,9, yıllık bazda yüzde 3 arttı. Tüm gösterge TÜFE rakamları beklentilerin üzerinde geldi.

Yıllık bazda beklentiler yüzde 3,6’ya, aylık bazda yüzde 0,2’ye işaret ediyordu. Çekirdek TÜFE (gıda ve enerji hariç tüketici fiyatları) içinse yıllık beklentiler, önceki yüzde 1,6’nın ardından yüzde 2,3’e yükseliş yönündeydi.
Mart’ta aylık enflasyon yüzde 0,6, yıllık enflasyon yüzde 2,6 olmuş, bu Ağustos 2018’den sonra en yüksek seviyeye işaret etmişti.
Yapılan açıklamaya göre ikinci el otomobil ve kamyon endeksi Nisan ayında yüzde 10,0 arttı. Bu, dizinin 1953’te başlamasından bu yana en büyük 1 aylık artış olurken mevsimsellikten arındırılmış tüm ürün artışlarının üçte birinden fazlasını oluşturdu.
Gıda endeksi Nisan ayında, hem evde yemek hem de evden uzakta yemek endekslerinin artmasıyla yüzde 0,4 arttı. Enerji endeksi ise hafif azaldı. Çünkü Nisan ayında benzin endeksindeki düşüş, elektrik ve doğalgaz endekslerindeki artışları fazlasıyla telafi etti.
Gıda ve enerji eksi tüm maddeler için endeks, Nisan 1982’den bu yana en büyük aylık artışını kaydederek Nisan ayında yüzde 0,9 arttı.