
Bu hafta açıkladığı işsizlik rakamlarıyla toparlanma belirtileri gösteren ABD ekonomisi hakkında konuşan Douglas Holtz-Eakin, dikkat çekici açıklamalarda bulundu.
Kongre Bütçe Ofisi’nin (CBO) eski direktörü ve düşünce kuruluşu American Action Forum’un Başkanı Douglas Holtz-Eakin, NPR’ye verdiği demeçte öncelikle Trump’ın son yorumuyla ilgili konuştu. Nitekim Trump Perşembe günü beklenti üstü gelen istihdam rakamlarına ilişkin; “bu, ekonomimizin çok ama çok güçlü bir şekilde geri döndüğünün habercisi” demişti.
Ayrıca borsadaki yükselişin de üzerini çizmişti. Douglas Holtz-Eakin de NPR’den Mary Louise Kelly’nin; “Trump’ın ekonomi hakkında yorumuna katılıyor musunuz” sorusuna cevap verdi.
Haziran ayında 4,8 milyon yeni iş yaratılmasını iyi haber olarak nitelendiren ekonomist, yüzde 11,1’e inen işsizlik rakamında da kötü bir şey olmadığını belirtti.Economist On How Strong Jobs Report And New Coronavirus Outbreaks Affect U.S. Economy https://t.co/atZbDfa9pd
— NPR Business (@nprbusiness) July 3, 2020
Fakat kötü haberin, bu verilerin Haziran’ın ikinci haftasında toplanması ve o zamandan bu yana ülkedeki salgınların artması olduğunu söyledi. Örneğin Teksas ve Kaliforniya’nın çoğu, barları kapatmak ve restoran açılışlarını sınırlamak için bir kez daha kısıtlamaya girmişti ve ülkenin dört bir yanındaki plajlar bu tatil hafta sonu kapatılacaktı.
Bu noktada Douglas Holtz-Eakin tehlikede olanı bir sonraki iş rakamları olarak gösterdi. İşsizlik rakamlarının koronavirüsteki bu ani yükselişten önceki dönemi yansıttığını dile getirdi.
Borsanın ya da iş rakamlarının tam olarak ekonomiyi temsil etmediğini belirten Kelly, ekonomiste “Temmuz 2020’ye doğru ilerleyen bu anda ülkemizde baktığınız resim nedir” diye sordu.Bazı işletmelerin yeniden açılırken bazılarının yeniden kapandığı konusunda Holtz-Eakin, endişelerinden bir tanesini; “stratejimizin ekonomiye büyük zarar veren bu kilitlenmelere çok fazla bağlı olması” şöyle devam etti:
“Virüsün burada olduğu ve öngörülebilir gelecek için burada olacağı gerçeğini kabul etmeliyiz ve ekonomiyi virüs karşısında işletmenin bir yolunu bulmalıyız. İşyerlerini daha güvenli hale getirmeli ve ticareti daha güvenli yapmalıyız. Ve bu, test, yüz maskeleri, mesafe, şimdiye kadar yeterince yaygın olmayan her türlü çabayı içerecektir.”
Aşı bulunana kadar hiçbir şeyin normale dönmeyeceği düşüncesi hakkında ekonomist, gerilemenin başlangıcının insanların dışarı çıkma güvenlerini kaybetmesi olduğunu söyledi.

İnsanların özellikle doktora gitmeyi bıraktığını belirten Holtz-Eakin; “Bu yüzden sağlık sektörünün normal işleyişine dönüp dönmediğini ve insanların seçmeli ameliyatlar, önleyici ziyaretler yapıp yapmadığını ve bunun gibi şeyleri yakından takip ediyorum. Bunlar geri dönüşün göstergeleri.” dedi.
Bu arada ülkedeki 4 Temmuz kutlamaları vakalardaki artış nedeniyle bazı bölgelerde iptal edilirken Teksas Valisi Cumhuriyetçi Greg Abbott, eyalet genelinde maske kullanma zorunluluğu getirdi.
Birçok bölgede daha benzer şekilde maske zorunluluğu başlatılırken New York’un yanında Chicago ve Pennsylvania da vaka sayılarının arttığı eyaletlerden gelen ziyaretçilere 14 günlük karantina uygulama kararı aldı. Toplam vaka 2,8 milyonun üzerindeyken ölüm sayısı da 132,112’ye ulaştı.