
Amerika Birleşik Devletleri’nde Haziran ayına ait Tedarik Yönetim Enstitüsü (ISM) imalat endeksi sonuçları açıklandı. Söz konusu dönemde yeni siparişler, üretim, istihdam ve tedarik teslimat olmak üzere tüm alt endekslerde artış gerçekleşti.
Piyasa beklentisinden daha iyi gelen sonuçlara ilişkin yorum yapan Tedarik Yönetimi Enstitüsü Başkanı Timothy R. Fiore, yılın ikinci yarısına girerken, talebin artmasına bağlı bir artış olduğunu söyledi.
ABD ISM imalat satın alma yöneticileri endeksi Haziran’da bir önceki aya kıyasla 9,5 puan arttı.June brought a U.S. #manufacturing antibody after a three-month, #COVID19-induced slowdown, according to the @ISM® Report On Business®. The New Orders and Production indexes returned to expansion with big gains, helping lift PMI® to 52.6%. https://t.co/MXrahqQD82 #ISMROB #economy
— Institute for Supply Management (@ism) July 1, 2020
Mayıs ayında 43,1 olan imalat ISM endeksi Haziran’da 52,6’ya yükseldi. Bu artışla birlikte 2019 yılının Nisan ayından bu yana en yüksek seviye kaydedilmiş oldu. Söz konusu dönemde yeni siparişler endeksi bir önceki aya kıyasla 24,6 puan artarak 31,8’den 56,4’e, üretim endeksi 24,1 puan artışla 33,2’den 57,3’e yükseldi.
Mayıs ayına göre 10 puan artan istihdam endeksi 32,1’den 42,1’e çıkarken, tedarikçi teslimat endeksinde 11,1 puanlık düşüş gerçekleşti. Endeks böylelikle 68’den 56,9’a gerilemiş oldu. 0,1 puan gibi çok sınırlı bir yükseliş gösteren stoklar endeksi 50,5 olarak kaydedildi.

Haziran ayında yeni ihracat siparişleri endeksi 8,1 puan artarak 47,6’ya, fiyatlar endeksi 10,5 puan artarak 51,3’e, ithalat endeksi ise 7,5 puan artarak 48,8’e yükseldi. Yapılan açıklamada yeni siparişler endeksinin ılımlı ve istikrarlı bir büyüme gösterdiği söylendi.
Geçtiğimiz ay imalat sanayinin 18 alt sektörünün 13 tanesinde büyüme oldu. Küçülmeye giden 4 alt sektör; makine, ulaşım malzemeleri, birincil metaller ve metal ürünleri olarak gerçekleşti. Analistler koronavirüs kısıtlamalarının kaldırılmasıyla birlikte imalat sektörünün hızlı bir büyümeye yöneldiğini belirtiyor.
Büyüme gösteren alanlar arasında; tekstil, ahşap, mobilya ürünleri, giyim ve deri ürünleri, yiyecek, içecek ve tütün ürünleri, bilgisayar ve elektronik ürünler, kimyasal ürünler, metalik olmayan mineral ürünler, plastik ve kauçuk ürünleri ve kağıt ürünleri yer aldı.
Kimyasal ürünlerdeki toparlanma için yine de yavaş bir iyileşme olduğu yorumu yapılırken, inşaatta bir önceki aya kıyasla daha güçlü bir artış olduğu bildirildi. Ulaşım araçları fabrikalarında üretimin kademeli bir şekilde arttığı, metal ürünlerinde ise son iki haftada siparişlerin arttığı bilgisi paylaşıldı.