
Teknoloji, iklim değişikliğiyle mücadelede Amerika’nın elektrik şebekesini yeşil bir yapıya sokuyor ve ülkenin en zengin insanları bunu karşılayacak kadar paraya sahipler. Hatta bilim insanlarına göre bu yatırımdan kazanç bile sağlayabilirler.
Michigan Teknoloji Üniversitesi’nde malzeme bilimi ve mühendisliği profesörü olan Joshua Pearce liderliğinde güneş enerjisi üzerine yapılan 2019 tarihli bir araştırma makalesi, bunu savunuyor. Sonuçta elektrik üretmek için kömür, petrol veya gaz yakmanın çok fazla karbondioksit yarattığı, bunun da iklim değişikliğine katkıda bulunduğu biliniyor.
Bu arada güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerjiler ise hem çevre için daha iyi hem de iklim değişikliğini yavaşlatıyor.Michigan Teknoloji Üniversitesi Profesörü Joshua Pearce de çalışmasında; ABD’de karbondioksit üreten tüm fosil yakıtlı elektriği sürdürülebilir güneş enerjisi ile değiştirmenin 1.59 trilyon dolara mal olacağını ve bunun Amerika’nın en zengin 79 milyarderinin karşılayabileceği bir fiyat olduğunu savundu. Çalışmasında belirttiği birkaç düzine milyarderin 1.59 trilyon dolar yatırdıkları takdirde, sorunu çözmekle kalmayıp paralarını geri alabileceklerini hatta daha da fazlasını kazanabileceklerini öne sürdü.
“Güneş enerjisi maliyetleri radikal bir şekilde düştü ve şimdi servet böyle bir dereceye kadar yoğunlaştı ki şu anda sadece birkaç zengin Amerikalı, güneş enerjisine yönelik yatırımlar yaparak ABD’nin elektrik şebekesini yeşil hale getirebilir” dedi.
Pearce’nin varsayımsal hesaplamasında her milyarder, 1 milyar dolar dışındaki varlıklarının tümünü yatıracaktı. 1 milyar dolarlık varlıklarıyla hayatlarına devam edebilecek olan milyarderlerin içinde Jeff Bezos, Bill Gates, Warren Buffett, Mark Zuckerberg, Larry Ellison, Michael Bloomberg, Larry Page, Sergey Brin, Jim Walton, Elon Musk, Laurene Powell Jobs, Ray Dalio ve Eric Schmidt gibi bir dizi tanınan isim vardı.
İlaveten Pearce, bunun hayır yönünü değil potansiyel yatırımını analiz ettiklerinin de üzerini çizdi.Buna göre 79 milyarderin yatırımlarının karşılığını alacağını çünkü güneş panelleri tarafından üretilen elektriğin, tüketiciye veya elektrik satıcısına satılacağını aktardı. “Güneş parlıyor, elektrik üretiliyor, alıcı para ödüyor ve yatırımcılar paralarını geri kazanıyor” diyen Pearce, yine de yatırımcılara ne zaman geri ödeme yapılacağını tahmin etmenin zor olduğunu sözlerine ekledi.
Bunun daha çok konuma bağlı olacağını dile getiren Pearce; “burada Michigan’da bir geri ödeme süresi birkaç yıl ila yaklaşık bir düzine yıl arasında değişecektir” ifadelerini kullandı. Güneşin şu anda azaltılmış kirlilik ve Amerikalıların sağlığının iyileştirilmesi dahil tüm yan yararları göz ardı edilse bile finansal açıdan oldukça çekici olduğunu savundu.
Ne var ki Enerji Bilgi Yönetim İdaresi’nden Chris Namovicz, Pearce’nin araştırmasının bazı lojistik engelleri göz ardı ediyor olabileceğini aktardı. Namovicz elektrik şebekesinin müşterilere aynı deneyimi sunmaya devam etmesi için, güneş enerjili bir sistemin güneş panellerinden daha fazlasına ihtiyacı olduğunu dile getirerek enerji depolama tesisleri ve altyapı gibi faktörlerin gerekliliğine işaret eti. Bununla birlikte Pearce’nin planının iddialı olduğunu ama imkansız olmadığını söyledi.