
Dünya genelinde 13 milyon 478 bin insanın yakalandığı ve 581 bin kişinin öldüğü coronavirüs salgını en çok Amerika Birleşik Devletleri’nde etkisini hissettirdi. Diğer birçok ülke gibi burada da belirli bir zaman salgının yayılmasını önlemek amacıyla kısıtlamalar getirildi.
Fakat Başkan Donald Trump ekonomideki durgunluk ve işsizlikteki artış karşısında işgücü aktivitelerini daha fazla kapalı tutamayacağını söyleyerek kademeli bir şekilde kısıtlamaları kaldırdı.
Merkez Bankası (FED), salgından ekonomi anlamında zarar gören ABD halkına sayısız destek sunarken, yılın ilk çeyreğinde %5 daralan ekonominin beklenenden çok daha yavaş düzeleceği düşünülüyor.
Covid-19 ABD’de bugüne kadar 140 bine yakın insanın ölmesine sebep oldu.
Ülkede özellikle Teksas, Florida ve Kaliforniya gibi büyük eyaletlerde günlük vakalar rekor seviyelerde gidiyor. Enfeksiyon hastalıkları uzmanı Dr. Anthony Fauci, hastalığı daha çok gençlerin yaydığını söyledi.
FED yetkilileri vakalardaki artış nedeniyle ekonominin tahminlerden daha yavaş toparlanacağını beklerken, ikinci dalga ihtimaline de dikkat çekiyor.
Son dönemde açıklanan işsizlik maaşı başvurularındaki düşüş ve TÜFE’deki artış gibi verilerin iyimserliği artırdığını fakat bu durum geçici olabileceğini vurguluyor.
Anthony Fauci, the top infectious disease expert in the U.S., says young people are “inadvertently propagating the pandemic” by going out to bars and socializing, thinking that even if they get sick, it won’t be a severe case of Covid-19 https://t.co/BI87LEhdsV pic.twitter.com/fxE6Ih1iCC
— Bloomberg (@business) July 15, 2020
Salgının ekonominin gidişatında ana itici güç olmaya devam ettiğini dile getiren yetkililer, önümüzdeki sürece ilişkin oldukça kalın bir sis bulutunun olduğunu bildirdi.
ABD hükümeti salgının başlamasıyla birlikte şirketlere ve hanehalkına destek olmak için finansman sağladı. Yapılan kamu harcamaları Haziran ayında bütçe açığının 864 milyar dolarla rekor kırmasına sebep oldu. Bunun yanında faiz oranları da sıfıra indirildi.
FED başkanlarından Thomas Barkin, salgının devam etmesi ve işletmeler için durgunluğun beklenenden daha uzun sürmesi halinde işsizliğin yeniden artacağını söyledi.
İşletmelerin bu durumun iki aylık bir durgunluktan ibaret olmadığını bildiklerini söyleyen Barkin, işlerini de buna göre şekillendirdiklerini aktardı.
Dallas FED Başkanı Robert Kaplan vakalarda yeniden artış olmasının ekonomilerini açan ülkeler için umdukları toparlamanın gerçekleşmesine engel olduğunu belirtti.
Louis FED Başkanı James Bullard ise yılın ikinci yarısında toparlanma beklese de halen risklerin çok yüksek olduğuna ve ikinci dalganın finans piyasalarında dalgalanma yaratacağına dikkat çekti.