
Tüm dünyada 7 milyonu aşan toplam koronavirüs vakasının merkezi ABD olmaya devam ediyor.
Ülkede şimdiye kadar 2 milyonun üzerinde vaka ve 113 binin üzerinde ölüm gerçekleşmişken ekonomiye dair belirsizlik, yakın vadede kaybolacak gibi görünmüyor. Gerek gelen tahminler gerekse açıklanan veriler de mevcut karamsarlığı destekliyor.
Ulusal İşletme Ekonomisi Derneği’nin (National Association for Business Economics-NABE), dünyanın en büyük ekonomisine dair son endişe verici tahmini de daralma rakamlarıyla dikkat çekiyor.
NABE, dün yayınladığı görünüm raporunda GSYİH’nin 2020’de yüzde 5,9 oranında daralacağını öngördü. Bu II. Dünya Savaşı’ndan bu yana ekonomik çıktıdaki en büyük yıllık düşüşe işaret etti.The NABE Q2 Outlook Survey was released this morning; public summary and full report for NABE Members are available at: https://t.co/69FnMq6U2z; sign up for free webinar today at 2 pm Eastern with members of survey committee: https://t.co/IJo98LmsCv pic.twitter.com/1SI9VaQ7P8
— NABE (@business_econ) June 8, 2020
Ülke, II. Dünya Savaşı’ndan sonra 1946’da GSYİH %11,6 düşüş kaydetmişti.
Üçüncü ve dördüncü çeyrekte ise sırasıyla yüzde 9,1 ve yüzde 6,8 toparlanma tahmin edildi. Ayrıca 14-26 Mayıs arasında ankete katılan ekonomistlerin %87’si, ikinci bir COVID-19 dalgasının ileriye yönelik ekonomi için en büyük risk olduğunu söyledi.
Yüzde 80’i ise 2020 yılında ekonomik büyüme için risk dengesinin aşağı yönlü olduğunu dile getirdi. NABE görünüm anketi panelistlerinin, 2019 yılının dördüncü çeyreğinden 2020’nin dördüncü çeyreğine kadar enflasyona göre ayarlanmış gayri safi yurtiçi hasılada %5,6 düşüş bekledikleri belirtildi.
Yılın ikinci çeyreğinde yıllık bazda %33,5 ile en büyük düşüş beklenirken, bu düşüşün COVID-19 salgınının etkisini yansıttığı aktarıldı.
Bu arada panelistlerin yüzde 51’i aşının 2020 için en büyük olumlu risk olduğuna inanırken katılımcıların yüzde 29’u en büyük olumlu riski, COVID-19 salgınını yavaşlatan ve ekonominin daha geniş bir şekilde yeniden açılmasını sağlayan bir test ve izleme politikası olduğunu bildirdi.
Yüzde 84’ü ise şirketlerin “küresel tedarik zincirlerine olan bağımlılıklarını” azaltacağına inandığını belirtti. Tüm panelistler, FED’in COVID-19 nedeniyle negatif faiz oranları politikası uygulamayacağını kaydetti.
Bu yıl ortalama işsizlik oranının ise %10,9 olacağı öngörüldü ki bu 1948’deki verilerin başlamasından bu yana en yüksek yıllık ortalamaydı.
Ancak 2021’deki ortalama aylık iş büyümesinin 497.000 olmasını bekledikleri de söylendi. Ekonomistlerin yüzde 89’u ABD’nin gerçek GSYİH’sinin en az 2021 yarısına kadar Covid öncesi seviyelere dönemeyeceğini tahmin etti.