
Çinli şirketlere yatırım yapma konusundaki muhtemel ABD kısıtlamaları yalnızca Çin üzerinde bir etki yaratmayacak. Aynı zamanda Amerika Birleşik Devletleri’ne de zarar verebilir.
Bu yorumlar, Beyaz Saray’ın ABD’de Çin hisse senetlerini engelleme ve devlet emeklilik fonlarının Çin pazarındaki yatırımlarını sınırlandırma gibi Çin’e yönelik yatırım kısıtlamalarını ele almayı düşündüğü raporlarına dayanıyor.
Pekin’deki Tsinghua Üniversitesi’nde finans profesörü olan Ning Zhu, New York’tan Çin hisse senetlerinin silinmesi gibi kısıtlamalar için “ABD eskisi kadar açık değil. Oldukça geniş kapsamlı bir etkiye sahip olacak,” dedi.
ABD’nin hisse senetleri, Bloomberg’ün ilk haberi yayınlamasının ardından düşüşle kapandı. New York veya Hong Kong’da listelenen Çin’deki internet ile ilgili büyük şirketleri izleyen KraneShares CSI China Internet ETF (KWEB) yüzde 3,8 düştü.
Analistler, bildirilen kısıtlamaların Beyaz Saray tarafından yaklaşmakta olan ABD-Çin ticaret müzakerelerinde kaldıraç kazanma çabası olabileceğini belirtti. Beyaz Saray’ın ABD’ye yatırımlarını kaldırılmaya başlamasının ne zaman olacağı henüz belli değil.
ABD Hazinesi Halkla İlişkiler Sekreteri Yardımcısı Monica Crowley, hafta sonu yaptığı açıklamada, Çin hükümetinin şu anda Çinli şirketlerin ABD borsalarında hisselerini listelemelerini engelleme niyetinde olmadığını belirterek, “Amerika Birleşik Devletleri’ne yatırımı memnuniyetle karşılıyoruz,” dedi.
Çin Menkul Kıymetler Düzenleme Komisyonu ise henüz bir yorum yapmadı.
ABD Dışındaki Seçenekler
Profesör Zhu, “ABD’nin bu tür bir kısıtlamaya gitmesi durumunda, uygulanması zor olacak ve ABD’nin sermaye piyasalarını olumsuz yönde etkileyecektir. Finans, askeriye, ihracat emirlerine veya ticaretine benzemiyor. Finansmanı takip etmek çok daha zor,” dedi.
Pek çok Çinli girişimci, markasını yükseltmek ve ABD dolarına erişebilmek için ABD’de listelenmeyi seçti. Araştırma şirketi Gavekal Dragonomics analistleri Andrew Batson ve Lance Noble’nin yayımladığı bir rapora göre; Alibaba gibi devler de dahil olmak üzere 200’den fazla Çinli şirket, listeleme veya Amerikan Depoziter Makbuzlar aracılığıyla ABD’nin sermaye piyasalarında on milyarlarca dolar biriktirdi.
Ancak tüm büyük Çinli şirketler New York’ta listelenmeyi seçmedi. WeChat mesajlaşma uygulamasının sahibi ve mobil oyunların büyük geliştiricisi Tencent, Hong Kong’da işlem görüyor. Akıllı telefon üreticisi Xiaomi ve yiyecek dağıtım şirketi Meituan-Dianping de geçen yıl Hong Kong’da halka açıldı.
Zhu, Londra’nın başka bir alternatif olduğunu belirtti. Çin hükümeti aynı zamanda en büyük şirketleri evde tutmak istiyor ve teknoloji şirketlerinin halka açılması için daha iyi bir ortam yaratmak amacıyla Temmuz ayında yeni bir hisse senedi tahtasında oluşturdu.
Kaçırılmış Fırsatlar
Pekin yurt dışı yatırımcılara pazarlarını daha fazla açmaya çalışsa da anakarada listelenen Çin hisse senetlerine yapılan yabancı yatırımlar sınırlı kalmaya devam ediyor. Yurt içi borsaya perakende yatırımcılar hakim olduğu için yetkililer kurumsal yatırımcılardan daha istikrarlı girişler çekmeye çalışıyorlar.
Küresel borsa endeksi sağlayıcısı MSCI de yavaş yavaş bazı anakara Çin A hisselerini, yükselen kilit pazar endeksine eklemeye devam ediyor ve 2017 yılı sonu itibarıyla gösterge endeksine aktiflerde 1,9 trilyon doların üzerinde bir değer eklendi.
Nisan ayında Bloomberg Barclays Küresel Toplam Endeksi, Çin tahvillerini eklemeye başladı. J.P. Morgan ayrıca Çin borç kağıtlarını gelecek yılın başlarında gösterge tahvil endeksine dahil edeceğini açıkladı.
Çin varlıklarının bu hisse senedi ve tahvil endekslerine tam olarak dahil edilmesi, birçok Amerikalının yatırım fonları ve diğer yaygın yatırım ürünleri yoluyla Çin sermaye piyasalarına dolaylı yatırımcılar olacağı anlamına gelir.
Bu tür ABD yatırımlarının yasaklanması durumunda Amerikalı yatırımcılar, birçok analistin uzun vadeli bir büyüme hikayesi olmasını beklediklerini kaçırırlar.
Pekin’deki Guanghua İşletme Fakültesi’nde finans profesörü olan Michael Pettis, “ABD’nin Çin’deki sermaye akışını Çin’e getirmesinin kısıtlanmasının politik sebepleri olsa da Washington’ın ticaret dengesizliği ile ilgili sonuçlarının istediklerinin tam tersi olduğunu anlamalıdır,” dedi.
Yorumlarının devamında Pettis, “Çin’e giden Amerikan sermayesi evde kalırsa bu kaçınılmaz olarak net Amerikan sermaye ithalatının artacağı ve bununla birlikte Amerika’nın cari işlemler açığının Çin’de değil genel olarak açıklanacağı anlamına geliyor,” ifadelerini kullandı.
Sermaye piyasalarına daha fazla yabancı katılımın teşvik edilmesinin yanı sıra Çin finansal hizmetler endüstrisine yabancı erişimi arttırmaya çalışıyor. Son 18 aydaki bazı duyurularda, bir yabancı bankanın yerel menkul kıymet ortak girişiminin çoğunluğunu elinde bulundurmasına izin veriliyor.
Dolandırıcılık, Şeffaflık Endişeleri
Beyaz Saray’ın yatırım kısıtlamasını göz önünde bulundurmasının sebeplerinden biri, ABD’li yatırımcıları, Çinli firmaların düzenleyici denetlemelerinin yetersizliği nedeniyle aşırı riskten korumaktır.
Yatırım araştırması şirketi Stansberry China’nın CEO’su James Early, “Bu konuda bir meşruiyet çekirdeği var,” diyerek 2010 yılında ABD kamu piyasalarına erişebilen birçok Çinli şirketin sahte davranışlar için bir sonuç almadığına dikkat çekti.
Anakara Çin’in sermaye piyasaları dünyadaki en büyük pazarlardır, ancak çoğu zaman daha gelişmiş pazarların yönetişim ve likidite seviyeleri yetersiz kalmaktadır.
Reuters’e göre; geçen hafta FTSE Russell, Çin’deki alım-satım faaliyeti eksikliği ve uzun süren takas süreleri gibi nedenlerle devlet tahvili endeksine eklenmemeye karar verdi.
2018 sonbaharında piyasaya sürülen New York merkezli araştırma sağlayıcısı Rhodium tarafından yapılan analiz, MSCI gelişmekte olan piyasalar endeksine dahil olan Çinli şirketlerin yüzde 65’inin o sırada devlet tarafından kontrol edildiğini buldu.
Açıklamada, “KİT’lerin varlığı Çin’de benzersiz bir fenomen değil, gelişmekte olan birçok pazar için ortaktır. KİT’ler de dahil olmak üzere tüm şirketler endeks uygunluk kriterlerini karşıladıkları sürece eşit muamele görürler,” ifadelerine yer verilmişti.