Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

ABD’nin Çinli Firmalara İran Yaptırımı Bir Yükselişten Ziyade Uyarı Ateşi

ABD’nin Çinli firmalara İran yaptırımı üzerine görüş bildiren Eurasia Group, bunu bir uyarı ateşi olarak tanımladı.
ABD’nin Çinli Firmalara İran Yaptırımı Bir Yükselişten Ziyade Uyarı Ateşi
Yorum

ABD, İran petrolünü taşıyan birçok Çinli varlığa yeni yaptırımlar getirirken Dışişleri Bakanı Mike Pompeo Çarşamba günü düzenlediği basın açıklamasında; hareketin ABD’nin İran rejimine ve istikrarsızlaştırıcı davranışına izin verenlere karşı azami ekonomik baskı kampanyasının bir parçası olduğunu söyledi.

İran’dan bilerek petrol almaya devam eden bazı Çin firmalarına ve Çinli şahıslara yaptırım kararı aldıklarını açıklayan Mike Pompeo, İran’ın uzun yıllardır bölgede yıkıcı eylemlerde bulunduğunu vurgulayarak dünya milletlerinin İran’a karşı birlik olmasının zamanının geldiğini ifade etti.

Son gelişme, 14 Eylül’de dev ham petrol ihracatçısı Suudi Arabistan’ın petrol tesislerine yapılan saldırıların üzerine geldi.

ABD Çin Yeni Yaptırım ABD ve bazı Avrupa ülkelerinin yanı sıra Suudi Arabistan da dahil olmak üzere dünya güçleri İran’ı saldırıyla suçlamış ancak saldırının sorumluluğunu Husi isyancıları üstlenmişti. İki ülke arasındaki artan söylemler, Orta Doğu’da savaş riski konusundaki endişeleri yükseltmiş ve petrol fiyatları arz aksaklıkları endişeleri arasında artış kaydetmişti. Saldırılara yanıt olarak, Trump yönetimi ABD kuvvetlerini bölgeye konuşlandırmayı planladığını duyurdu.

Gelişmeler üzerine görüş bildiren Eurasia Group, yeni yaptırımların İran’ın ABD ile Çin arasında hala “potansiyel bir parlama noktası” olduğunu gösterdiğini savundu.

ABD’nin Çin Yaptırımları İran’ın Hala Potansiyel Bir Parlama Noktası Olduğunu Gösteriyor “Bugünkü hareket, büyük bir yükselişten ziyade bir uyarı ateşi. Hareket doğrudan COSCO’yu etkilemiyor.” ifadeleri kullanıldı. ABD Enerji Bakan Yardımcısı Dan Brouillette, Eylül ayının başlarında verdiği bir demeçte Washington’un İran’dan petrol satın almasından endişe duyduğunu söylemişti.

Eurasia da Çinli şirketler üzerindeki son Amerikan yaptırımlarının ABD’nin Çin faaliyetlerini yakından takip ettiğini gösterdiğini vurguladı. Ancak danışmanlık grubu daha fazla tırmanışa yol açabilecek başka riskler olduğu konusunda da uyardı. Büyük bir ABD tırmanışı için tetikleyicileri, İran için daha açık bir Çin desteği veya ABD-Çin ticaret müzakerelerinde bir bozulma olarak açıkladı.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu