
Dün gerçekleşen OPEC toplantısından beklentiler, petroldeki arz kesintisi anlaşmasının devam etmesi yönündeydi. Toplantı sonucunda beklentiler dahilinde arz kesintisinin 9 ay daha uzatılmasına karar verildi. Petrol fiyatları bu gelişme ile yüzde 1 civarında artış gösterirken, günlük üretim kesintisinin 1,2 milyon varilde kalacağı tahmin edildi.
Bugün ise petrol fiyatlarındaki görünümün OPEC kararından ziyade ABD-Çin ticaret görüşmelerinin başarısına bağlı olduğu söylendi.Petrol piyasası uzmanı Amrita Sen, ABD ile Çin arasındaki ticari görüşmelerin başarısı veya başarısızlığı, OPEC’in üretim kesintilerini artırma kararına rağmen bu yıl petrol fiyat görünümünde belirleyici bir faktör olacağını söyledi. Daha önce ise Taurus Wealth Advisors İcra Direktörü Reiner Michael Preiss, ticaret savaşı büyürse petrolün 45 dolara kadar düşebileceğini söylemişti.
Energy Aspects’in baş petrol analisti olan Sen, “Suudi Arabistan Petrol Bakanı Khalid Al Falih’in yılın ikinci yarısının görünümünün daha iyi göründüğünü, ancak bunun ABD ve Çin arasındaki ateşkes anlaşmasına bağlı olduğunu ve küresel talebin önemli ölçüde yavaşladığını biliyorum,” dedi.
Sen, Çin’de petrole olan talebin hiç çökmediğini, büyümesinin yavaşladığını ancak güven eksikliği yaşandığını söyledi.Bu nedenle şirketlerin yatırım yapmayı ve sipariş vermeyi bıraktıklarını söyleyen Sen, Asya’nın diğer bölgelerinde çok zayıf sayılar görüldüğünü belirtti. Sen, ABD ile Çin arasındaki ticaret anlaşmazlığı konusundaki ateşkesin hafta sonu Trump ve Xi tarafından sağlandığına dikkat çekti.
Sen; ABD-Çin arasında müzakerelerin devam edecek olmasının ve görüşmeler devam ederken yeni tarifeler getirilmemesinin petrol talebi açısından önemli olduğunu ifade etti. Ancak hızlı bir şekilde geri dönmezse, 2019’un ikinci yarısının ve 2020’nin tamamının zayıf olacağını belirtti.
Petrol analisti, FED’in faiz indirimine ve ABD’nin 2020 başkanlık seçimlerine de dikkat çekmeyi ihmal etmedi.Bu yıl FED’in düşüreceği potansiyel bir faiz oranının ve ABD’de 2020 başkanlık seçimlerinden önce güçlü bir ekonomik büyümenin teşvik edileceğini ifade etti. Sen, “Bu ticaret savaşlarının bir kısmını çözmek için bir ivme olacak. Talebin iyi olması durumunda, petrol fiyatlarının burada ve gelecek yıla çok fazla ters olduğunu düşünüyorum,” dedi.
Sen, talep artışının günde 1 milyon varil olsa bile fiziksel ham petrolün hala sıkı olduğunu belirten analist, kolayca varil başına 75 doları görebileceğini söyledi. Haziran ayındaki son raporunda OPEC, 2019’da petrol talebindeki büyümenin günde 1,14 milyon varil artacağını tahmin ediyordu.
Petrol talebindeki büyümenin çoğunun Hindistan’dan ve ardından Çin’den gelmesi bekleniyor.OPEC’in Pazartesi günü zayıflamasına neden olan bir küresel ekonominin ortasında petrol fiyatlarının desteklenmesi amacıyla arz kesintilerini 2020 yılına kadar erteleme kararına rağmen petrol fiyatları düştü. Ham petrol, dünkü OPEC’in kararına ilişkin oturumunda yüzde 1’den fazla yükseldi, ancak o zamandan beri kazanımları kesildi.
Piyasalar, pazarda sürpriz unsur olarak nitelendirdiği şeyi alarak, geçen haftaki G-20 toplantısında Suudi Arabistan’ın favorileri tarafından bir arz kesintisinin işaretlendiğini göz önüne alarak daha sessiz tepki gösterdi. Petrol fiyatları hala yükselmeye devam ederken, Brent tipi ham petrolün varil fiyatı 65,22 dolardan, WTI varil fiyatı 59,12 dolardan işlem görüyor.
Taleple ilgili kaygılar, ticaret ilişkileri belirsizliği ve küresel büyüme görünümüne dair düşünceler üzerinde duruluyor.Bununla birlikte Suudi Arabistan’ın Enerji Bakanı, Küresel ekonomik koşulların zayıf olmasına rağmen petrol talebinde iyimser bir ton yakaladığını belirtti. Khalid Al Falih, talepte iyi rakamlar ve ABD’nin alımlarını gördüklerini söyledi.
Bakan, “Hava ile ilgili meseleler gibi şeyler olduğunu düşünüyorum, endüstriyel faaliyetlerin bir kısmı Çin ile ABD arasındaki ticaret anlaşmazlığının bir sonucu olarak geçici bir şekilde geri çekildi. ABD ile Çin arasında birçok iyi niyet olduğuna iyimserim. Ve bu, sınai üretkenlik üzerindeki kısıtlamaları kaldıracak,” dedi.