
Son günlerde yükselen ABD-Çin gerilimi, eşcinsellere yönelik flört uygulaması Grindr’i de etkiledi. Çünkü ABD, flört uygulaması Grindr’i sahip olması için Çinli bir şirkete güvenmiyor ve bu nedenle firmayı 2020 yılına kadar uygulamaya satmaya zorlayacak.
Beijing Kunlun Tech Co, Grindr’in yüzde 60 hissesini 2016 yılında satın almıştı ve geçen yıl satın alma işlemini tamamladıktan sonra uygulamayı halka arz etmesi bekleniyordu. Fakat Çinli firmanın planları, Amerikan şirketlerinin yabancı firmalar tarafından satın alınmasını inceleyen The Committee on Foreign Investment (CFIUS) tarafından baltalanmıştı.
CFIUS’un süreci engellemesinin nedeni ise kurum tarafından; “bu tür işlemlerin ABD’nin ulusal güvenliği üzerindeki etkisini belirlemek” olarak açıklanmıştı.Pazartesi günü bir açıklama yapan Kunlun, CFIUS ile 3 Haziran 2020’ye kadar uygulamayı satmak için anlaşmaya vardıklarını belirtti. O zamana kadar firma, Grindr’in Çin’e herhangi hassas bir bilgiyi aktarmayacağını söylese de bunu nasıl yapacağı konusunda bilgi vermedi. Sonuçta mesajlar, özçekimler, kullanıcıların buluşma yerleri gibi bilgilerin bulunduğu göz önüne alındığında arkadaşlık uygulamalarının tünü potansiyel olarak hassas veriler içeriyordu ki Grindr’de çok daha fazlasının olması muhtemeldi.
Güvenlik endişeleri daha önce uygulamayı, eşcinsel olmanın onları tehlikeye atabileceği ülkelerde kullanıcılar için gizlilik önlemleri almaya yönlendirmişti. Öte yandan Çinli firmanın Grindr’i satmasını zorunlu kılan ABD’nin daha önce Çin’e karşı defalarca casusluk ve siber saldırı suçlamalarında bulunduğu herkes tarafından biliniyordu. Hatta ABD Personel Yönetim Ofisi (OPM) verilerinin Çinli bilgisayar korsanları tarafından ifşa edildiği söylenmişti.
CFIUS, Grindr kararının arkasındaki mantığı açıklamamasına rağmen benzer endişelerin sosyal ağ uygulaması için de geçerli olabileceği dile getirildi. Çünkü Çin siber güvenlik yasaları altında, ülkede iş yapan şirketlerin verilerini burada tutma zorunluluğu vardı, bu da hükümetin verilere erişimiyle ilgili soruları doğuruyordu.
Devlet ve işletmelerce yapılan gizlilik ihlallerini izleyen İngiltere merkezli kuruluş Privacy International da konuyla ilgili açıklamasında, “ABD askeri ve istihbarat servis memurları dahil hükümet yetkilileri de Grindr kullanıcısı olabileceğinden ABD hükümeti, yabancı bir hükümetin hayatlarının en mahrem yönlerine erişme ihtimalinden endişe etme hakkına sahiptir” dedi.
Bununla birlikte, Grindr kullanıcılarının Çin ya da ABD hükümeti olsun, herhangi bir ülkenin hükümetinin insafına kalmış olmalarının aynı derecede endişe verici olduğunu da vurguladı. Ayriyeten Grindr, ulusal güvenlik konusunda mülkiyet sorunları ile karşı karşıya kalan ilk uygulama da olmadı. Geçen yıl ABD, Alibaba iştiraki Ant Financial’in onlien ödeme şirketi Moneygram2ı 1.2 milyar dolar karşılığında satın almasını engellemişti.