Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

ABD-Çin Çatışmasının Sonuçları I. Dünya Savaşı’ndan Daha da Kötü Olabilir

Eski ABD Dışişleri Bakanı Henry Kissinger, ABD-Çin ticaret ihtilafından kaynaklanan etkilerin I. Dünya Savaşı’ndan daha kötü olabileceği konusunda uyardı.
ABD-Çin Çatışmasının Sonuçları I. Dünya Savaşı’ndan Daha da Kötü Olabilir
Yorum

Eski ABD Dışişleri Bakanı ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Henry Kissinger, ABD-Çin ticaret anlaşmazlığı hakkında dikkat çekici uyarılarda bulundu.

Ünlü diplomat, Pekin’de katıldığı Yeni Ekonomi Forumu’nda (NEF) Bloomberg’e; “hala Soğuk Savaş’ın eşiğindeyiz” dedi. Bununla birlikte Çin’le rekabetin, ABD Sovyetler Birliği rekabeti ile aynı seviyeye yükselmediğini ancak siyasi çatışmayı azaltmak için ileri müzakerelerde bulunmadıklarını ekledi.

Çatışmanın sınırsız gelişmesine izin verildiği takdirde sonucun Avrupa’da olduğundan daha kötü olabileceğini söyleyen Kissinger, I. Dünya Savaşı’na atıfta bulundu.

Kissinger ABD-Çin Savaşının Sonuçları I. Dünya Savaşı Uyarısı ABD ile Çin’in önündeki ortak meselenin, çatışmalardan kaçınmak için geleceğe yönelik ortak kararlılık sunulması olduğunu savunan Kissinger, bunun için hala geç olmadığını öne sürdü. Eski ABD Hazine Sekreteri Hank Paulson da aynı forumda yaptığı ayrı bir açıklamada, en büyük endişeyi ABD-Çin teknoloji bölünmesinin nihayetinde ülkeleri seçime zorlaması olarak tanımladı.

Ve ülkelerin ABD’ye karşı Çin’i tercih edeceğini öngörerek; “Çin ile ticari ve teknoloji ilişkisini terk etmeye hazırlanan hiçbir ülkeden haberdar değilim” dedi.

ABD Çin Bölünmesi Ülkeler Çin Tercih Eder Üçüncü ülkelerin Çin standartlarına uyduğu takdirde o zaman Çin’in tek başına bu pazarlara girebileceğini ve ABD’yi dışarıda bırakacağını belirtti. Aynı argümanın finans endüstrisi için de geçerli olduğunu, sonunda New York’un finans merkezi konumunu tehdit ederken, Tokyo gibi diğer şehirlere boşluğu doldurmalarına yardım edeceğini dile getirdi.

“Çin’de bir şeyler çok yanlış gitmezse, başka hiçbir ulus Çin’in finansal piyasalarından ayrılmak istemeyecektir. Öyleyse Çin gelecek yıllarda küresel finansal resmin büyük bir parçası olacak.” dedi.

Perşembe günü erken saatlerde de Çin Başbakanı Li Keqiang’ın, Dünya Bankası, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Ticaret Örgütü liderleriyle bir araya geldiği toplantı dikkat çekti. Yuvarlak masa toplantısının ardından düzenlene basın konferansında IMF Genel Müdürü Kristalina Georgieva şöyle konuştu:

“IMF için küresel finansal güvenlik ağının merkezine hizmet edecek finansal gücümüzün olması kritik önem taşıyor. Mali kaynaklarımızı 1 trilyon dolara yükselttikleri için hissedarlarımıza, Çin’e çok minnettarız. Böylece ihtiyacımız olursa kullanabileceğimiz bir tamponumuz olur. Ve elbette birlikte çalışarak bu tampona ihtiyaç duymayabiliriz.”

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu