
ABD’nin eski hazine bakanı olarak görev yapan Larry Summers, bugün yaptığı açıklamada, ABD ile Çin arasında imzalanması beklenen birinci aşama ticaret anlaşması için pek umut vericisi şeyler söylemedi. Summers’a göre; birinci aşama ticaret anlaşması, küresel ekonominin şu anda karşılaştığı tüm sorunları çözmeyecek.
ABD Başkanı Donald Trump, her iki ülkenin de kısmi anlaşmayı imzalayarak bir yer aradıklarını söyledi. Reuters ise anlaşmanın bu ay imzalanacağını belirtti. Bu gelişme finansal piyasalardaki son iyimserliği artırdı.
Summers, Shenzhen’de gerçekleşen Credit Suisse China Investment Conference’da “Ben varım. Ama ekonomik nirvanadan uzak bir imza töreni olduğunu düşünürsek, sanırım kendimizle dalga geçeceğiz. Hızlı küresel genişlemeyi engelleyen daha derin ve daha büyük sorunlar var,” dedi.
Summers, eski ABD Başkanı Bill Clinton’ın altında çalışan Hazine Bakanı ve eski Başkan Barack Obama’nın ekonomik danışmanıydı. Şimdi ise Harvard Üniversitesi’nde profesör.
Küresel ekonomik büyüme geçen yıldan bu yana yavaşladı. Bu, ABD-Çin ticaret savaşının başlangıcı ile aynı zamanda denk geldi. Uluslararası Para Fonu, geçen ay yayımlanan bir raporda, küresel ekonominin bu yıl yüzde 3 oranında büyüyeceğini söyledi. Ayrıca geçen yılki yüzde 3,6 ve 2017’deki yüzde 3,8 oranlara göre daha yavaş büyümesini beklediğini açıkladı.
Summers, her iki taraf da kısmi anlaşmayı planladığı gibi imzalasa bile iki ülke arasında küresel ekonomiye ağırlık verecek gerginlikler ve belirsizlikler olacağını söyledi.
Yorumları, Çin’in ABD’nin fikri mülkiyet hırsızlığı ve zorla teknoloji transferleri konusunda uzun süredir endişeleri olduğunu söyleyen diğer analistlerin ve şirket yöneticilerinin duygularını tekrarladı.
Çin’in Ekonomik Görünümü
Ticaret cephesindeki belirsizlikler dışında Summers, Çin’deki finansal baskıların ve Avrupa’daki endişelerin küresel ekonomideki mevcut zayıflığa katkıda bulunduğunu belirtti.
Summers’a göre; önümüzdeki yıllarda Çin ekonomisindeki yapısal değişiklikler, ülkenin küresel büyümeye daha az katkısı olacağı anlamına geliyor. Çin’de hızla yaşlanan bir nüfusun bu eğilimin bir faktörü olarak gösterdi.
Çin yıllardır küresel büyümeye büyük katkı sağladı, ancak ekonomi şimdi daha yavaş bir şekilde genişliyor. Birçok ekonomist ise ülke için daha sürdürülebilir olduğunu belirtiyor.
Summers, “Bence Çin’de gelecek on yıl, son ikisinden daha az mucizevi olacak. Çin, önümüzdeki on yıl içinde küresel ekonomi için bir güç kaynağı olmuş olsaydı, son on yılda olduğu gibi şaşırırdım,” ifadelerini kullandı.