
ABD-Çin ticaret müzakereleri, Pazar günü Trump’ın tarifeleri artıracağı yönündeki tehditleriyle iyimser tonundan genişletilmiş bir savaşa doğru sert bir sapma gösterdi. Tarife tehditlerinin neticesinde Çin’in bu hafta Washington’da yapılacak görüşmeleri iptal etmeyi düşündüğü yönündeki iddialar ise gerilimin daha da yükselebileceğine yoruldu.
Bu noktada Washington merkezli düşünce kuruluşu Center for the National Interest (Ulusal İlgi Merkezi) Kore Çalışmaları Direktörü Harry Kazianis, Washington-Pekin ilişkilerindeki son gerilemenin Trump’ın Kuzey Kore’yle olan nükleersizleştirme diyaloğu için iyiye işaret etmediğini söyledi.
Bugün verdiği demeçte de düşüncesini; “Trump bugün tarifeleri artırmak gibi şeyler hakkındaki paylaşımlarında dikkatli olmalı çünkü Kuzey Kore politikası elinde patlayabilir” ifadeleriyle açıkladı.Bu noktada Kuzey Kore lideri Kim Jong Un’un Pazar günü roket fırlatıcıları ve kısa menzilli füzelerin ateşlendikleri saldırı tatbikatlarını canlı olarak izlediği hatırlatıldı. Gelişme, Washington ile Pyongyang arasındaki nükleersizleştirme görüşmelerinin Hanoi’de başarısızlıkla sonuçlanmasından iki ay sonra yaşandı. Kaldı ki müzakereler o zamandan bu yana, her iki tarafın da gerilimi artıracak açıklamalarıyla pek iyi gitmiyordu.
Ne var ki Kazianis’a göre bu politika Washington tarafından değil ama Pekin tarafından her zaman uygulanmıştı. Örnek olarak Kuzey Kore’nin ihracatının yüzde 90’ının Çin’e gittiğini gösteren Kazianis, bunun Çin’in Kuzey Kore ilişkilerini Washington üzerinde bir kaldıraç şekli olarak kullanabileceği anlamına geldiğini vurguladı. Kore Çalışmaları direktörü; “ABD-Çin ticaret anlaşması dağılırsa, Pekin Kuzey Kore’yi ABD’ye karşı bir silah olarak kullanabilir” diyerek de olasılığı açıkla belirtti.
Kuzey Kore’nin hala balistik füzeler inşa ettiğini de sözlerine ekleyen Kazianis; “Onları gökyüzünde test etmemeleri onları laboratuvarlarında test etmedikleri ya da bilim adamlarının bu konuda çalışmadıkları anlamına gelmez” dedi.
“Yani Kim’in bize söylemeye çalıştığı şey; -bak bir anlaşma yapmayacaksan silahlarım daha iyi olacak ve şu anda bir anlaşma yapmak daha iyi-” ifadeleriyle dikkat çeken uzman, ABD’nin Kuzey Kore ile bir nükleersizleştirme anlaşması yapmasının tek yolunun adım adım ilerleme yaklaşımı benimsemesi olduğunu savundu. “Bunu yapmanın tek yolu, Kuzey Korelilerin taviz verdiği aşamalı bir nükleersizleştirme. Trump yönetiminin, Kuzey Korelilerin tüm nükleer silahlarını bıraktıkları büyük anlaşmanın peşinden giderek akılsızlık edeceğini düşünüyorum.” dedi.