
ABD Başkanı Donald Trump, haksız iş uygulamalarını sona erdirmek için Pekin’e baskı uygularken, Adalet Bakanlığından şirketlere bir uyarı geldi. Bakanlık şirketlere ‘savunmanızı güçlendirin’ derken, ticari sır hırsızlığına yönelik davaların arttığı bilgisi paylaşıldı.
ABD Başsavcı Yardımcısı Adam Hickey, ticari bilgi hırsızlığı davalarının arttığını ve çoğunun Çin’i işaret ettiğini söyledi. 2012 yılından bu yana bakanlığın Ulusal Güvenlik Bölümünün getirdiği ekonomik casusluk davalarının yüzde 80’inden fazlasına Çin konu oldu.
Hickey’e göre vakaların sıklığı son yıllarda daha da arttı. Hickey, Cumartesi günü Singapur’da yaptığı açıklamada “Kurbanların olup bitenlere karşı daha dikkatli olmaları gerekir, bu iyi bir şeydir. Kolluk kuvvetlerine rapor vermek daha rahat olabilir. Onlar da bıkmış olabilir ki bu da iyi bir şey,” ifadelerini kullandı.
Adalet Bakanlığı, Çin ulusal güvenlik tehditlerine karşı koymak amacıyla Kasım 2018’de Çin Girişimi başlattı. Bunu, ticari sırrı ve fikri mülkiyet hırsızlığı, hackleme ile ekonomik casusluğu tanımlayarak ve kovuşturma yoluyla yapar.
Devlet Destekli Hırsızlık
Çin ABD’yi; ABD firmalarını rekabete karşı korumak ve Çin’in teknoloji gelişimini engellemekle suçladı.
Hickey, “Diğer ülkelerin kritik teknolojilerde kendi kendine yeterli hale gelmek istemelerini bekliyoruz. Sorumlu bir hükümetten bekleyeceğimiz şey budur. Mesela Çin’in bunu yapmaya karar vermesi değil. Endüstri politikasının bir parçası, bunu başarmaya çalışma şeklinin bir parçası, devlet destekli hırsızlık ya da ödüllendiren ya da buna göz yuman bir ortam yaratmaktır,” dedi.
Hickey, “Made in China 2025” stratejik planına bağlı olduğu iddia edilen bu tür davranışların kanıtlarına da dikkat çekti.
Çin hükümeti robotik, bilişim, havacılık, demiryolu taşımacılığı ve biyofarmasötik dahil olmak üzere 10 öncelikli sektörde ithal teknolojiye bağımlılığı azaltmak için tasarlanan planı 2015’te uygulamaya koydu.
Başsavcı Yardımcısı Hickey, “Dava açıktı, inanıyorum ki bu 10 sektörden 8’inde IP hırsızlığı davaları,” dedi. Adalet Bakanlığı’nın Çin Girişimi, siber güvenlik tehditlerine ve telekomünikasyon güvenlik açıklarına da vurgu yapıyor.
Hickey, Çin telekomünikasyon devi Huawei hakkında şu anda ABD’de iki kovuşturma konusu olduğu için yorum yapmayı reddetti. Bununla birlikte telekom şirketlerinden ve tedarik zincirlerinden kaynaklanan ulusal güvenliğe yönelik algılanan tekdide ağırlık verdi.
“İlgili şirketin nerede olduğu ve ilgili olması gereken hukukun üstünlüğü gözetilmeksizin bir istihbarat servisine uymak için kaldıraç kullanım kullanmayacakları önemli olacak,” dedi.
Huawei CEO’su ve kurucusu Ren Zhengfei, Nisan ayında verdiği demeçte, Çin hükümetinin yapması emri verilmiş olsa bile şirketinin ekipmanına asla bir arka kapı kurmayacağını söyledi. Ren, “Herhangi bir üçüncü tarafa müşteri bilgisi vermemiz imkansız,” dedi.
Ancak uzmanlar Huawei!nin Çin hükümetinin taleplerine uymaktan başka seçeceğinin olmayacağını söyledi. Hickey, sadece arka kapı veya kasıtlı bir güvenlik açığı olup olmadığına bakmak gerektiğini vurguladı. Aynı zamanda bir hükümetin bu şirketten yararlanmaya niyetli ve yetenekli olup olmadığına bakmak gerektiğini söyledi.