
Yayınlanan yeni bir çalışmaya göre Avrupalıların çoğu, AB’nin önümüzdeki yirmi yıl içinde parçalanabileceğine inanıyor. Buna göre Avrupa Birliği üyeliği için destek seviyelerin yüksek olduğu ama bloğun geleceği hakkında karamsarlığın da bulunduğu aktarıldı.
Avrupa Dış İlişkiler Konseyi (ECFR) ve YouGov tarafından yürütülen ankette, 14 AB üye ülkesinde 60 binden fazla katılımcı yer aldı. İspanya dışındaki her üye devlette, katılımcıların çoğunluğunun AB’nin önümüzdeki 10 ila 20 yıl içinde ayrılacağına inandığı belirtildi.
Fransa’da katılımcıların yüzde 58’i birliğin 20 yıl içinde çökeceği fikrinin gerçekçi olduğunu söylerken, İtalyan ve Polonyalı seçmenlerin yüzde 57’sinin buna katıldığı görüldü.İspanya’da bile ankete katılanların yüzde 40’ı AB’nin parçalanmasının gerçekçi bir olasılık olduğunu bildirdi. Avrupalıların çoğu, tek pazarın çöküşünü AB’nin parçalanması halinde en büyük kayıp olarak görürken, bunu sınırlar arasında özgür seyahat ve başka ülkelerde yaşama-çalışma özgürlüğü takip etti. Ankete katılan kişilerin önemli bir oranı da AB ülkeleri arasında bir savaşın önümüzdeki 10 yıl içinde gerçekçi bir olasılık olduğunu savundu.
Avrupa’da bir savaş düşüncesinin özellikle gençler arasında güçlü olduğu görülürken, Avusturya ve Romanya’da 18-24 yaş arasındakilerin yarısı AB ülkeleri arasında savaş çıkabileceğini söyledi. Fransa’daki en genç katılımcıların da yüzde 46’sı bu ihtimali kabul etti. Raporda, bu inanca sahip kişilerin ağırlıklı olarak aşırı sağ parti taraftarlarından çıktığı da dile getirildi. Bununla birlikte ana partileri destekleyenler arasında da 10 yıl içinde Avrupa’da savaş çıkabileceğini düşünenler yer aldı.
İlaveten katılımcılar arasında, diğer AB ülkelerinde yaşayan insanlardan finansal olarak daha az iyi yaptıkları konusunda yaygın bir güvensizliğin olduğu da gözlemlendi. Örneğin Yunanistan’da, insanların yüzde 70’inden fazlası, diğer Avrupa ülkelerindeki insanlardan daha az ekonomik fırsatlara sahip olduğunu düşünürken Romanya, İspanya ve İtalya’daki katılımcıların yarısından fazlası ekonomik dezavantaja sahip olduğuna inanıyordu.
Aynı görüşe sahip katılımcıların en düşük oranda geldiği ülkeler ise Danimarka ile İsveç oldu. Bu ayın başlarında Eurobarometer’den gelen yapılan araştırmalar da İngiltere dışındaki Avrupalı seçmenlerin yüzde 68’inin ülkelerinin AB üyeliğinden fayda sağladığını hissettiğini göstermişti ki bu 1983’ten beri görülen en yüksek seviyeydi.
Görüş İtalya dışında tüm AB üye ülkeleri tarafından paylaşılmıştı. Eurobarometer’in raporuna göre, ankete katılanların yaklaşık yüzde 70’i AB’de kalmak için oy kullanacağını belirtti. Araştırmacılar, göreceli çoğunluğun büyük olasılıkla İtalya, Çekya ve İngiltere’de kazanılacağını belirtti. Ancak referandumda nasıl oy kullanacağı konusunda kararsız olduğunu belirten katılımcı sayısı da İtalya’yla birlikte arttı.