
Avrupa Birliği ülkeleri, Fransa’da bir süredir devam eden karmaşa nedeniyle ABD ile ticaret görüşmelerine başlayamamıştı. Şimdi ise ABd ile resmi ticaret müzakerelerine başlamak için ilk adımları attı.
AB hükümetleri, AB Komisyonu tarafından önerilen müzakere yetkilerini onaylamak için oylarının büyük kısmını kullandı.Fransa aleyhine oy kullanırken, Belçika’nın çaresiz kaldığı görüldü. 28 üyeli Avrupa Birliği politikasını koordine eden Komisyon, biri endüstriyel mallar üzerindeki tarifeleri düşürmek, diğeri şirketlerin ürünlerin AB veya ABD standartlarına uygun olduğunu göstermesini kolaylaştırmak için iki yol üzerinde müzakerelere başlamak istiyor.
AB’nin bunu yapabilmek için üye ülkelerden destek alması gerekiyordu. AB ve ABD, Başkan Donald Trump’ın iki tarafın ekonomik ilişkilerini iyileştirmek istediği gibi AB araçlarına cezai tarifeler koyma kararı vermesi üzerine geçen Temmuz ayında bir belirleyiciye ulaştı.
Görüşmelerin otomobil dışı sanayi malları üzerindeki tarifelerin kaldırılmasını da kapsayacağı belirtildi.Komisyon defalarca tarla ürünleri ticaretindeki tarifeleri veya engelleri tartışmayacağını ancak Washington ile olası bir çarpışma rotasını belirleyerek arabaları tartışmaya istekli olduğunu söyledi. Trump yönetimi, kapsamlı tarımsal pazar erişimi de dahil olmak üzere geniş bir istek listesine sahiptir.
Diplomatlar, Amerika Birleşik Devletleri’ne otomobil ve parça ihracatı AB toplamının yarısından fazlasına sahip olan Almanya’nın, otomobil üreticileri Volkswagen, Mercedes üreticisi Daimler ve BMW üzerindeki tarifeleri engellemek için görüşmelere devam etmek istediklerini söyledi.
Çok az ABD otomobil ihracatı ile Fransa, konuyu Mayıs ayında yapılacak AB Parlamentosu seçimlerinin ardına itmek istiyor.Fransa, Trump ile anlaşmanın bir oy kazanan olmadığını da söyledi. Fransa tarımın görüşmelerde yer almaması gerektiğini, ancak iklim değişikliği hükümlerinin yapması gerektiği konusunda ısrar ediyor. Trump’ın Paris iklim anlaşmasından çekilmesi nedeniyle zor bir talep olduğu da biliniyor.
Çin görüşmelerinde ise en yeni gelişme, ABD’nin bazı talepleri gevşetmesi oldu. ABD’li müzakereciler, Çin ile bir anlaşma yapabilmek için tatışma yaratan bazı talepleri gevşettiğini açıklarken, hükümete ait olan şirketlere uygulanan devlet destekleri konusunda tartışmalar devam ediyor.