
Eurostat, dördüncü çeyreğe ilişkin açıklamasında Euro Bölgesi GSYİH’nin yüzde 1’lik düşüş tahminlerinin biraz altında yüzde 0,7 küçüldüğünü bildirdi. Avrupa Bölgesi’nde ise yüzde 0,5’lik küçülme oldu. 2019’un dördüncü çeyreğine göre ise Euro Bölgesi’nde yüzde 5,1 ve yüzde 4,8 düşüş kaydedildi.
COVID-19’u sınırlama önlemleriyle ilgili bu düşüşler, 2020’nin üçüncü çeyreğinde güçlü bir toparlanmanın ardından (Euro Bölgesi’nde +%12,4 ve AB’de +%11,5) gerçekleşti. 2020 yılı için ilk yıllık büyüme tahminine göre GSYİH Euro Bölgesi’nde %6,8 ve AB’de %6,4 düştü.
Mevsimsellikten arındırılmış GSYİH, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre 2020 yılının dördüncü çeyreğinde Euro Bölgesi’nde %5,1, AB’de %4,8 azaldı.
2020’nin dördüncü çeyreğine ilişkin verileri bulunan Üye Devletler arasında Avusturya (%-4,3) bir önceki çeyreğe göre en yüksek düşüşü kaydederken, onu İtalya (%-2,0) ve Fransa (%-1,3) izledi. Litvanya (%1,2) ve Letonya (%1,1) en yüksek artışları kaydetti. Yine de yıllık büyüme oranları tüm ülkeler için negatif kaldı.
Bloğun en büyük ekonomileri arasında İtalya yüzde 2, Fransa yüzde 1,3 küçülürken, Almanya (yüzde 0,1) ve İspanya (yüzde 0,4) büyümeyle daralmayı önlemeyi başardı.
Zaten GSYİH verilerini bugün açıklayan İtalya’nın emsallerinden çok daha kötü performans sergilediği söylendi. Bununla birlikte birçok ülke salgının yayılmasını durdurmak için kısıtlamaları güçlendirdiği ve kilitlemeler uyguladığı için 2021’in ilk çeyreğinin görünümü parlak değil.
Guardian’ın haberine göre birçok ekonomist daha Euro Bölgesi’nin muhtemelen şu anda çift dipli bir resesyonda olduğu konusunda uyardı.
Ancak bunun geçen yılki düşüş kadar keskin olmayacağı düşünülüyor. Commerzbank ekonomisti Christoph Weil, Ekim-Aralık aylarında kaydedilen %0,7’lik düşüşün ardından Euro Bölgesi GSYİH’sinin Ocak-Mart çeyreğinde küçülmeye devam edeceğini öngördü.
“2021’in ilk çeyreğinde düşüş muhtemelen biraz daha sert olacak. Bununla birlikte, 2020’nin ilk yarısındaki gibi bir düşüş olmayacak.
Bunun yerine, ilkbahardan itibaren gözle görülür bir toparlanma olması muhtemel.” dedi. Ekonomist Julian Jessop, çift dipli bir durgunluğun (negatif büyümenin iki çeyreği) neredeyse kesin olduğunu savundu.
HSBC Global Asset Management Global Baş Stratejisti Joseph Little, 4Ç20 düşüşüyle ilgili; “negatif 4Ç20 GSYİH baskısı, yatırımcıların halihazırda bildikleri şeyin bir kanıtıdır, 2020’nin sonunda Avrupa’da bir çift dip dip ve bu zayıflık 1. çeyrekte de devam ediyor” dedi. Yatırımcılar için canlı sorunun, aşı dağıtımındaki gecikmeler ve virüs eğilimlerinin, yıl boyunca büyüme görünümü için ne anlama geldiği olduğunu ekledi.