
Bu ay küresel ortamda veri trafiğinin yoğun olduğu 2. haftada Türkiye’de şok faiz artırımı ve takip eden hafta YEP açıklaması ile piyasalar dalgalandı. TCMB faiz kararınının YEP ile pekiştirilmiş olması olumlu bir hava yarattı. Gelişmeler eşliğinde küresel piyasalar ve Türkiye varlıklarındaki gelişmeleri, şirket hareketleri ve hisseleri değerlendiriyoruz.
- Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde Asya ve Avrupa hisse senedi piyasalarında karışık bir seyir hakimdi. Günün ilk seansında risk ortamının artmasıyla birlikte işlemler alıcı ağırlıklıydı. ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin ile devam eden görüşmelere rağmen ek tarife uygulama isteğine yönelik haber akışıyla birlikte ABD endekslerinde satışlar hız kazandı ve pozitif başlayan gün yatay kapandı.
- Temmuz ayı sanayi üretimi yıllık yüzde 5,6 ile 1,9’luk piyasa beklentisinin oldukça üzerinde büyüdü. Ekim 2016’dan bugüne en yüksek aylık artışını kaydetti. Sanayi üretimindeki performansta imalat sanayinin katkısı 4,9 puan oldu. Bunun takibinde enerji üretimi ve madenciliğin katkıları 0,4’er puan oldu.
- Pegasus Havayolları’nın PGSUS toplam yolcu sayısı Ağustos ayında yüzde 6.8 arttı. Bu oran ile toplam yolcu sayısı 2.98 milyona ulaştı. Ağustos ayında yolcu artışı dış hatlarda yüzde 12.7, iç hatlarda ise yüzde 2.8 olarak kaydedildi. Yolcu sayısındaki artış analistlerce, hisselerde olumlu haber diye nitelendirildi.
- Başkan Trump 24 Eylül itibariyle Çin’e yüzde 10 gümrük vergisi uygulayacağını ve bu oranın 2019 başından itibaren yüzde 25’e çıkarılacağını açıkladı. Çin’in bir misillemesi halinde ek tarifelerin artacağını da söyleyen Trump piyasalardaki havayı keskinleştirdi. Keskin hava Wall Street piyasasında satış etkisi yaratırken, Çin hisselerinde dipten dönme çabalarını izledik.
- Pazartesi günü dünya borsalarında satışlar öncülük ederken; Türk lirasında seyredilen değer kaybına paralel Borsa İstanbul’da satıcılı geçeceği beklenen bir hafta izledik. Açıklanacak OVP pazarda bir gerginlik ortamı yaratmaya başladı. Risk iştahı kabaran piyasalarda yatırımcılar fırsat kolladı. Döviz borcu olan şirketler geçtiğimiz haftaki faiz artırımının etkisiyle bir nebze düşmüş dolara yüklendi . Faizin dolar üzerindeki tesiri uzun sürmedi.
- ANSGR 2018 ilk sekiz aylık prim üretimini açıkladı. Anadolu Sigorta yılın ilk sekiz ayında 3.70 milyar TL’lik brüt prim yaptı. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre prim üretiminde yüzde 24’lük bir artış görüldü. Şirket bu sene prim büyümesini yüzde 25 hedefliyor. ANSGR haftayı 4,410 – 4,290 TL aralığında hareket ederek, son işlem gününü 4,330 TL’den kapattı.
- Başkan Trump’ın hamlesi piyasaları gerse de etkisi uzun sürmedi. Wall Street’te satışlar görülse de zirveye yakın seviyelerde seyri yakaladı. Şanghay borsası dip yaparken dönüşünü gerçekleştirdi. Çin tarafından gelen bir açıklamada yuanın silah olarak kullanılmayacağı bilgisi gelişmekte olan piyasalarda tepki alışlarına sebep oldu.
- Borsa İstanbul gelişmekte olan ülkelerin hisse senedi piyasalarına paralel yükseliş kaydetti. Döviz ve tahvil piyasalarında OVP öncesi satış dalgalanmalarını izledik. TCMB’nin verdiği sıkılaşma mesajını OVP ile gelecek tedbirlerin pekiştirmesi halinde olumlu bir hava olacağı yatırımcılar kanadından iştah kabartsa da piyasa gerginliği devam etti.
- Odaş Enerji’nin Çanakkale’deki santralinde bir patlama meydana geldi. Patlamadan dolayı, üretim kapasitesindeki izlenecek düşüş, ODAS hisselerine olumsuz haber olarak yansıdı. Haftanın ilk işlem gününe 3,720 TL’den açılış yapan ODAS, 3,400 TL seviyelerini gördü ve haftayı 3,550 TL seviyesinden kapattı.
- Neuberger Berman Investment hisse başı ortalama 32,750 TL fiyattan 262.792 adet MAVI hissesi aldığını açıkladı. Gerçekleşen işlem ile Neuberger’in Mavi’deki payı yüzde 4,5’ten 5,1’e yükseldi. MAVI haftaya 34,120 TL civarında bir açılışla başlarken, 33,920 TL civarından kapanış yaptı.ABD borsasının zirvelerden seyrettiği manzarada küresel sermaye yeniden gelişmekte olan piyasalara yönlenmeye başladı. GOÜ Borsa Yatırım Fonlarında (BYF) para girişi 2017 Temmuz’undan beri görülen en yüksek değerlere ulaştı.
- Türkiye piyasalarında EM piyasalarına ilginin artması ile açıklanması pek mümkün olmayan bir yükseliş kaydedildi. TCMB beklentilerin çok üstünde açıkladığı faiz sonrası Türk lirasında izlediğimiz güçlenme, BDDK ve Bankalar Birliği’nin işbirliğiyle elde edilen finansal istikrar, anlaşma öncesinde banka hisselerinde yüzde 6 seviyelerine yakın yükselişlere yol açtı.
- Yataş Yatak’ın mobilya yatırımı için 32,7 milyon TL’lik bir yatırım teşvik belgesi aldığı açıklandı. Gelişme piyasa analizleri merceği altında nötr olarak yorumlandı. YATAS haftayı en düşük 3,720 TL seviyeleri ile en yüksek 3,810 TL civarından izlerken son işlem gününü yüzde 0,80 ortalamasında bir artış ile 3,790 TL’den kapattı
- Petkim’in üretim kompleksinde ortalama her 4 yılda bir yapılan büyük bakım çalışmasının bu yıl 1 Ekim tarihinde başlaması ve 63 gün sürmesi planlandığı açıklandı. Üretim performansının en önemli belirleyicisi Etilen Fabrikasındaki planlı bakım duruşunun yaklaşık 45 gün sürmesi beklenmektedir.Bu dönemde, polimer olmak üzere mevcut stokların şirketin satışlarını önemli oranda karşılaması öngörüldüğünden bakım çalışmalarının hisseye yansıması nötr olarak değerlendiriliyor.
- Yurt dışında ABD ve GOÜ piyasalarında olumlu seyir izlendi. BİST alıcılı bir açılışla ticaret saatlerine başladı. Bankacılık sektörü önderliğinde yükselişler bir önceki gün kar satışları verse de piyasaların yaktığı yeşil ışıkla yoluna devam etti. Açıklanan OVP ismi değiştirilerek Yeni Ekonomik Program (YEP) olarak kurgulandı. YEP piyasaların beklediği yönde makro ihtiyati önlemler açıklarken, Merkez Bankası’nın kararını pekiştirdi.
- Bandırma Gübre Fabrikaları A.Ş KAP’ta yaptığı açıklamaya istinaden Bağfaş; İspanya’ya ihraç edilmek üzere toplam 5.500 ton, Fas’a ihraç edilmek üzere toplam 5.000 ton ve Bulgaristan’a ihraç edilmek üzere 2.500 ton olacak şekilde toplam 13.000 ton CAN gübre siparişi aldı. Bu siparişin piyasa değeri 2 milyon dolara tekabül ediyor. Bu sipariş 2018 yılı ülke ihracat gelir ve hacminin tahminlerde yüzde 6,5’ine karşılık geldiği yorumlandı. Gelişmenin hisse bazında değerlendirmesi olumlu olarak izlendi. BAGFS hissesi BİST son işlem saatini 5,930 TL civarından kapattı.
Eylül ayının üçüncü haftasında yatırımcıların soru işareti koydukları nokta Borsa İstanbul’un yükseliş trendine girip girmediği. Dünya piyasaları ve Türkiye varlıklarında görülen olumlu seyrin bulanık havaları netleştirmeye yetebilmesi için bu yükselişlerin istikrarlı bir şekilde izlenmesi gerekiyor. BİST için son günlerde soluk niteliğinde yanan yeşil veriler, faiz ve YEP açıklamalarının da etkisiyle görülen tepki alışlarına rölatif bir görüntü sergiliyor. Yükseliş trendi için 94.500 puan üzerinde istikrarlı bir grafiğin çizilmesi gerektiğini söylemiştik. Haftayı 97.988,16 seviyesinden kapatan BİST 100 endeksinde bir güçlenme mevcutken bu yükselişi trend başlangıcı olarak yorumlamak için daha erken olduğu düşünülüyor.