
İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) her ayın ilk işlem günü açıkladığı imalat satın alma yöneticileri endeksi (PMI) verileri yayımlandı. İmalat sanayi performansında en hızlı ve güvenilir referans kabul edilen İSO PMI yılın altıncı ayında 51,3’e yükseldi.
Endeks bir önceki ay olan Mayıs’ta 49,3 ile 50,0 eşik değerinin altında gelmişti.
IHS Markit’ten elde edilen verilere göre açıklanan rakamlar, arz kesintilerinin devam ettiğini gösterdi.
Bir önceki ay azalan Türk imalat sektörü istihdam ve üretimdeki güçlenmenin etkisiyle yeniden toparlanmaya geçti. Girdi maliyetleri ve nihai ürün fiyatları enflasyonu hızlanırken, satış fiyatları 2018 yılının Eylül ayından bu yana en yüksek artışı kaydetti.
Covid-19 pandemisi nedeniyle konulan kısıtlamaların gevşetilmesi, yurt dışından alınan yeni siparişlerde Ocak ayından sonra en güçlü artışın gerçekleşmesini sağladı. Firmaların bazıları hammadde temin etmede yaşanan zorlukların üretimde yavaşlama yarattığını bildirdi. Tedarikçilerin teslimat sürelerinde artış olsa da 2020’nin Eylül ayından bu yana en ılımlı artış kaydedildi.
Üretimde artışın devam etmesiyle istihdam genişlemesi ardışık on üç aylık büyümesini sürdürdü. Türk lirasındaki değer kaybının girdi fiyatlarını yukarı çektiğini belirten anket katılımcıları, en çok da hammadde fiyatlarındaki yükselişe dikkat çekti.
IHS Markit Ekonomi Direktörü Andrew Harker, coronavirüs kısıtlamalarının gevşetilmesiyle Haziran ayında yeniden büyümeye geçen Türk imalat sektörünün, gelecek aylarda da yukarı yönlü seyrini sürdürmesini beklediklerini aktardı.
Giyim ve deri ürünleri sektöründeki üretimin en fazla olduğu, metal ürünleri ve makinede ise yavaşlama olduğu görüldü. Teslimat süresi en fazla artan alan elektrik ve elektronik ürünler olurken, bu durum girdi maliyet enflasyonuna da yansıdı.