
İstanbul Sanayi Odası (İSO) imalat satın alma yöneticileri endeksi (PMI) verilerini açıkladı. Ağustos ayında 54,1 değerinde gelen imalat PMI, Eylül ayında 52,5’e geriledi.
IHS Markit’ten elde edilen verilere göre PMI bir önceki aya kıyasla düşüş gösterse de Türk imalat sektöründeki büyümenin üçüncü çeyrek sonunda da sürdüğünü gösterdi.
Son dört aydır hem üretim hem de yeni siparişler artışını sürdürdü.
Bu durum istihdam piyasasında iyileşmenin devam etmesini sağladı. Firmalar son 14 aydır ilk defa birikmiş işlerinin arttığını söyledi. Üretim ve yeni siparişlerin büyümesiyle birlikte faaliyet koşullarındaki iyileşme trendi Eylül ayında da devam etti.
Fakat artış oranı bir önceki aya kıyasla yavaşladı. Yeni ihracat siparişlerindeki artış toplam iş hacmini destekledi. İmalatçılar üretim gereksinimlerine bağlı olarak satın alma faaliyetlerini genişlettiklerini ve stokların üst üste iki aydır arttığını bildirdi.
Bunun yanında tedarik zincirlerindeki kesintileri önlemek için üretim öncesi stoklarda 2017 sonundan bu yana en hızlı artış gözlendi. Eylül ayında girdi maliyetleri keskin bir şekilde yükselmeye devam etti. Bu durumun ana sebebi döviz kurlarındaki hareketlilik olarak kaydedildi.
İmalatçılar satış fiyatlarını yükseltirken nihai ürün enflasyonu da Eylül ayında arttı. IHS Markit Ekonomi Direktörü Andrew Harker, Türk imalat sektörünün son dönemde üretim ve yeni siparişlerdeki toparlanmayı sürdürdüğünü söyledi.
Tedarik zincirlerindeki aksamaların, sene başındaki kadar belirgin olmadığını dile getirdi. Ancak yine de firmaların girdi temin etmeye çalışırken, uzun teslimat süreleri ve keskin fiyat artışlarıyla mücadele etmek zorunda kaldığını sözlerine ekledi.