
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi aylık verileri açıklandı. Eylül’de bir önceki aya kıyasla gerileyerek 51,9 gelen ihracat iklim endeksi, Türkiye’nin en büyük dört pazarında iyileşmenin devam ettiğini gösterdi. Söz konusu veriler ulusal PMI üretim endekslerinin ağırlıklandırılmasıyla hesaplanıyor.
İhracat iklim endeksi Eylül’de gerilese de ihracat pazarlarındaki talep koşullarının güçlendiği yönünde işaret verdi.
Açıklanan aylık rapora göre coronavirüs salgınının imalat sektöründe yarattığı bozulmanın ardından, ihracat ikliminin iyileşmeyi üçüncü aya taşıdığı ifade edildi. Salgın tüm dünyayı etkilerken, Türkiye’nin ana ihracat pazarlarında da daralma olduğu belirtildi.
Son aylarda toparlanma görülürken, vakalardaki artışa bağlı olarak zayıflamanın yeniden başladığına dikkat çekildi.
Amerika Birleşik Devletleri’nde yılın üçüncü çeyreği sonu itibarıyla toparlanmanın sürdüğü ve ekonomik aktivitelerin güçlendiği aktarıldı. Kanada’da imalat üretim artışının 2018 yılının Ağustos ayından bu yana en yüksek hızda gerçekleştiği söylenirken, Meksika’da zayıflık kaydedildi.
Fransa’da ekonomik aktivitenin son dört aydır ilk kez gerilemesine bağlı olarak, talep koşulları %4,6 azaldı.
PMI üretim endeksi Almanya’da %9,2, İngiltere’de %6,6, İtalya’da %5,5, Amerika’da %4,8, Hollanda’da %3,2, Suudi Arabistan’da %1,9, Rusya’da %1,8 oranında artış gösterdi. Öte yandan İspanya’da %4,6, Lübnan’da %0,6 ve Meksika’da %0,3 oranında geriledi.
Ekonomik aktivitelerin Orta Doğu ülkelerinde genel olarak pozitif bir tablo çizdiği gözlendi. Avrupa tarafında daha karışık bir görünüm çizildi.
IHS Markit Ekonomi Direktörü Andrew Harker, Türk imalat sektörünün ihracat pazarlarındaki toparlanmanın devam ettiğini belirtti.
Bu durumun firmaların dış pazarlarındaki satışlarını olumlu yönde destekleyeceğini söyledi. Salgının birçok ülkede yeniden artmasından dolayı ekonomiye dair endişelerin arttığı ve ihracatın ne yöne gideceğinin bilinmediğini belirtti.