
Koronavirüste 3 milyon 650 bini aşan vaka sayısı ve 259 bine dayanmak üzere olan can kaybı, tabloyu korkutucu yapmaya devam ediyor. Vaka ve ölüm sayısı bakımından diğer ülkelere fark atan ABD’de ölümler 74 bini aştı.
Ülkemizde ise biraz olsun iç rahatlatan gelişmeler kaydediliyor. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, dün son 24 saatte hayatını kaybeden hasta sayısı 59 olurken, vaka sayısında son günlerde gözlenen düşüşün devam ettiği görüldü.
Durum iyiye gidiyor gibi görünse de uzmanlar ve yetkililerden tehlikenin asla bitmediği konusunda sıkı uyarılar geliyor. Türkiye, salgında şiddet sıralaması bakımından pek çok Avrupa ülkesinden sonra geliyor olsa da ekonomik açıdan ciddi bir sarsılma yaşayacak gibi görünüyor.
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’ndan Türkiye’ye daralma uyarısı geldi.Korkunç salgınla birlikte tüm dünyayla birlikte verilen bir mücadele halini alan karantia uygulamaları, hepimizi alışık olmadığımız bir hayatın ortasına attı. Kısmi olarak durdurulan iş aktiviteleri başta olmak üzere, üretim ve tüketimde meydana gelen değişiklikler ekonomide derin yaralar açtı.
Türkiye’nin de dahil olduğu bu durum, ekonomik endişeler getirdi. Zaten pandeminin kendini gösterdiği tarihten itibaren ekonominin 2009 yılından bu yana ilk kez daralacağı beklentileri mevcuttu.
AB Komisyonu Türkiye ekonomisinin bu yıl %5,4 küçüleceğini raporladı. Ülkelerin çeyreklik dönem ekonomik tahminlerine yer verilen raporda şu ifadeler yer aldı;
Türkiye ekonomisinin yıllık GSYİH rakamlarını aşağıdaki grafikten inceleyebilirsiniz;

Komisyonun 2021 yılına ilişkin öngörüleri ise %4,4 büyüme beklendiği yönündeydi. Pandemi nedeniyle Türkiye’de işsizliğin bu yıl %16,9’a çıkacağı, hatta sonraki yıl da bu seviyelere yakın olacağı söylendi. İşsizlik 2019 yılında %13,8 seviyesinde kaydedilmişti.
Türkiye’de 10 Nisan’da açıklanan Ocak ayı işsizlik seviyesi ise %13,8 idi. Ocak ayında salgın güçlü etkilerini Türkiye’de henüz göstermemişti. Aşağıdaki grafikten ülkemizin çeyreklik işsizlik ortalamasının seyrini görebilirsiniz;

AB Komisyonu ayrıca bu yıl enflasyonun %11,4’e gerileyeceğini, 2021 yılında ise %11,7’ye çıkacağını öngördü.
Diğer taraftan Türkiye ekonomisi için bir daralma tahmini de Fitch Ratings’in iştiraki Fitch Solutions’dan geldi. Türkiye’nin makroekonomik görünümüne ilişkin bir toplantı yapan şirket, 2929 için %3,4 ekonomik daralma öngördüğünü söyledi. İlerleyen yıllar için bir toparlanmanın olabileceği eklendi.
Join us for our #Turkey macroeconomic outlook webinar tomorrow where we will be discussing the challenges faced by policymakers amid the Covid-19 outbreak whilst delving into Turkey’s external financing position: https://t.co/Kx4PoqVAyK#coronavirus #macroeconomics pic.twitter.com/vwY4GZ6a5X
— Fitch Solutions (@FitchSolutions) May 5, 2020
Küresel salgınla birlikte petrol fiyatlarında görülen ciddi düşüşün Türkiye’nin enerji ithalatını 8 – 10 milyar dolar tasarrufa götüreceği ve bunun da turizmin yaşadığı sarsıntılarla dengeleneceği kurum analisti Michael Langham tarafından belirtildi.