Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Türkiye Ekonomisi 2009’dan Bu Yana İlk Kez Daralabilir

Koronavirüs salgınının olumsuz etkileri görülmeye devam ederken Reuters, Türkiye ekonomisinin bu yıl 2019'un ardından ilk kez daralacağını yazdı. Detaylar aşağıda;
Türkiye Ekonomisi 2009’dan Bu Yana İlk Kez Daralabilir
Son Güncelleme: 
Yorum

Tüm dünyayı kasıp kavuran koronavirüs salgını, diğer ülkeleri olduğu gibi ülkemizi de etkilemeye devam ediyor. Alınan önlemlerin etkinliği tartışılırken ve ekonominin nereye gideceği tüm vatandaşlar tarafından merak edilirken Reuters Türkiye için karamsar bir tahminde bulundu.

Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre ülkemizdeki toplam vaka sayısı 90.980, toplam vefat sayısı 2.140 ve toplam iyileşen hasta sayısı 13.430’a ulaşmış durumda. Tabloya bakıldığında ise toplam vaka sayısının Nisan itibarıyla dik bir yükselişe geçtiği görülüyor.

Türkiye Koronavirüs Tablosu
Kaynak: T.C. Sağlık Bakanlığı
Geçtiğimiz günlerde Dünya Ekonomik Görünüm raporunu yayınlayan IMF, Türkiye’nin 2020’de yüzde 5 küçüleceğini ve %17,2 işsizlik oranı tahmin etmişti.

Revizyonlar, 2019’daki yüzde 0,9’luk büyüme ve yüzde 13,7’lik işsizlik oranı seviyesinden yapılmıştı. Reuters anketi de koronavirüs pandemisi nedeniyle Türkiye ekonomisinin bu yıl son 10 yıldır ilk kez daralmasının beklendiğini gösterdi.

Yaklaşık 40 ekonomistin ortalama tahmini 2020’de yüzde 1.4’lük daralma yönünde olurken ikinci ve üçüncü çeyreklerde sırasıyla %8.6 ve %5.3’lük düşüşler öngörüldü. Koronavirüs salgını öncesinde hükümet ekonominin bu yıl %5 büyümesini bekliyordu. Öte yandan anketin ortalama tahminine göre ekonominin gelecek yıl toparlanarak yüzde 3.7 büyümesinin beklendiği söylendi.

UBS Ekonomistlerinin Türkiye Yorumu:

UBS Ekonomistlerinin Türkiye Yorumu

IMF’nin Nisan raporunda ise ekonominin 2021’de yüzde 5 büyüyeceği belirtilmişti.

Reuters anketinin daralma tahmini akıllara Türkiye ekonomisinin son daralmasını getirdi ki ülkemiz en son 2009’da yüzde 4.7 oranında daralmıştı.
Türkiye 2009'da Yüzde 4.7 Daraldı
Kaynak: World Bank

Sonrasında 2010’dan 2018’e kadar küresel mali krizin ardından ucuz sermayenin yol açtığı inşaat patlamasının yardımıyla ortalama oran %5’in üzerine çıktı.

Bunların yanında 2019’daki yüzde 0.9’luk büyüme diğer yılların ortalamasının çok aşağısındaydı. Nedeni ise 2018’de yaşanan kur krizi olmuştu. Ankara ile Washington arasındaki gerginlikler neticesinde dolar/TL 2018’de tarihi yüksek seviyelere ulaşmıştı.

Dolar Ağustos 2018 Tarihi Seviyeler
Kaynak: Piyasa.Paratic.com

Merkez Bankası, Temmuz ayından bu yana büyümeyi artırmak ve azalan enflasyonu yansıtmak için oranları %24’ten %9,75’e indirdi. Ankette ekonomistler TCMB’nin Haziran sonuna kadar yüzde 8’e varmak için indirime devam edeceğini öngördü.

TCMB Mart ayında 100 baz puanlık faiz indirimi yapmış, böylece politika faizi iki yılın ardından yeniden tek haneye düşürülmüştü.

Yapılan açıklamada koronavirüs salgınıyla ilgili gelişmelerin küresel büyümeyi yavaşlattığı, gelişmiş ve gelişmekte olan merkez bankalarının genişleyici yönde adım attıkları belirtilmişti.

Bu hafta faiz indirimine gitmesi beklenen Merkez Bankası, kararını Çarşamba günü 14.00’da açıklayacakken toplantıdan çıkacak sonuç merakla bekleniyor. Diğer taraftan Reuters anketi, son birkaç ayda yüzde 12 civarında seyreden enflasyonun 2021 sonunda yüzde 8,9’a yükselmeden önce yıl sonunda yüzde 8,3’e düşmesini bekliyor.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu