Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Trump Fransa’yı Dijital Vergi için Tehdit Etti Ancak Misilleme Yapacağı Başka Ülkeler de Var

Başkan Donald Trump, Fransa’nın ABD’li teknoloji devlerine yönelik dijital vergisine karşı tehditlerde bulundu ve ABD, Fransa’nın dışında başka ülkeleri de hedefe alacakmış gibi görünüyor.
Trump Fransa’yı Dijital Vergi için Tehdit Etti Ancak Misilleme Yapacağı Başka Ülkeler de Var
Yorum

Fransa’nın ABD’nin tüm tehditlerine rağmen onayladığı dijital vergi sonrasında Trump, buna karşılık vereceğini açıkça dile getirmişti. Dijital vergiyi Macron’un aptallığı olarak tanımlayan Trump, Fransız şarabıyla misilleme yapabileceğine işaret etmiş, ABD ile Fransa arasındaki ilişkiler iyice gerilmişti.

İşte bu noktada gündeme Fransa’nın teknoloji devlerine dijital vergi için zorlayan tek ülke olmamasına dikkat çekildi. Avrupa çapındaki diğer pek çok hükümet vergi sisteminin modernizasyon için küresel çaba durmuşken, kendi vergileriyle yola devam etmeye çalışıyor.

Trump’ın Fransa’nın Ardından Hedef Alabileceği Diğer Ülkeler

Trump’ın Fransa’nın Ardından Hedef Alabileceği Diğer ÜlkelerEkonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü, Mayıs ayında ekonominin dijitalleşmesinden kaynaklanan vergi sorunlarının ele alınmasına karar verdi. Yine de grup 2020’nin sonuna kadar vergi konusunda birleşik bir çözüme ulaşamayacağını söyledi. Öte yandan, AB genelinde dijital bir vergi çabası, geçen yıl İrlanda ve Hollanda gibi ülkelerin muhalefetiyle başarısız oldu.

İngiltere’deki Uluslararası Ticaret Odası Genel Sekreteri Chris Southworth da geçtiğimiz haftalardaki bir açıklamasında; “Sorun, herkesin bir şeyi kabul etmesini sağlamak, bu da çok daha uzun sürüyor ve elbette çok fazla hayal kırıklığı yaratıyor” dedi. Kendi dijital vergilerini öneren diğer ülkeler ise İngiltere, İtalya, İspanya ve Avusturya olarak bildirildi.

İngiltere’nin Yüzde 2’lik Vergi Teklifi

İngiltere’nin Yüzde 2’lik Vergi Teklifiİngiltere hükümeti ilk başta geçen Ekim ayında kendi dijital vergisini teklif etse de geçen ay güncellenmiş halini yayınlamıştı. Önlemin üç tip büyük çokuluslu şirketi hedef aldığı, bunların sosyal medya platformları, internet arama motorları veya çevrimiçi pazarlar olduğu görüldü.

Fransız kanunları gibi, İngiltere’nin vergisinin de dijital faaliyetlerden önemli gelirler elde eden büyük teknoloji şirketlerini hedeflediği anlaşıldı. Buna göre İngiltere’nin yüzde 2’lik vergisi, İngiltere’de en az 25 milyon sterlin, dünya çapında ise 500 milyon sterlin gelir elde eden şirketleri kapsayacaktı.

İngiltere hükümeti, verginin 1 Nisan 2020’den itibaren kazanılan gelire uygulanacağını ve 2023’e kadar 440 milyon sterlin toplayacağını bildirdi. Mevzuat için; “Bu önlem, çokuluslu şirketlerin büyük hayati kamu hizmetlerini desteklemeye adil bir katkı yapmalarını sağlayacak” ifadeleri kullanıldı.

İtalya’nın Vergisi Ocak 2021’de Yürürlüğe Girecek

İtalya’nın Vergisi Ocak 2021’de Yürürlüğe Girecekİtalya da 2019 bütçesinin bir parçası olarak %3’lük dijital hizmet vergisini tanıttı. Muhasebe firması KPMG’ye göre vergi üç özel hizmet türü için geçerli olacaktır: dijital reklamcılık, kullanıcıların mal ve hizmet almasını/satmasını sağlayan dijital arayüzler, kullanıcı verilerinin dijital bir platformda iletilmesi.

Başka bir deyişle, Google, Amazon ve Facebook ana hedefler olacaktı. İtalya zaten uzun zamandır internet firmaları için yüksek vergi oranlarının savunuculuğunu yapmıştı. Ülkenin yeni vergisinin, 1 Ocak 2021’de yürürlüğe girmesi planlanıyor.

İspanya’nın Dijital Vergi Tasarısı Şimdilik Reddedildi

İspanya’nın Dijital Vergi Tasarısı Şimdilik Reddedildiİspanya ise Şubat ayında Google Tax ismiyle büyük teknoloji şirketlerine getirilecek yüzde 3’lük dijital vergi tasarısını reddetti. Reddedilen vergi, dünya çapında 750 milyon euro geliri ve İspanya’da 3 milyon euro geliri olan şirketlere uygulanacaktı.

Ayrıca verginin yılda 1.37 milyar dolara kadar kazanç elde edeceği söylenmişti ki bu rakam Avrupa Komisyonu tarafından sorgulanmıştı. Danışmanlık firması EY, bu yılın başlarında yayınlanan bir raporda İspanya’nın dijital hizmet vergisinin veya benzeri bir önlemin kısa ila orta vadede göz ardı edilemeyeceğini belirtti.

Avusturya Eylül Ayında Dijital Vergi Tasarısını Oylayacak

Avusturya Eylül Ayında Dijital Vergi Tasarısını OylayacakAvusturya’nın dijital vergi uygulama çabalarıysa çevrimiçi reklamcılığa yönelik. Eylül ayında Avusturya’nın alt meclisi olan Ulusal Konsey’in, teknoloji firmaların online reklamcılık gelirlerine yüzde 5’lik vergi uygulayacak bir tasarıya oy vermesi bekleniyor.

Avusturya hükümeti, getirilecek verginin gelirlere 200 milyon euro katkı sağlayabileceğini savunuyor. Tüm bu ülkelerin üzerinde çalıştıkları vergilerin onaylanması durumunda, Trump’ın Fransa’nın dışında daha pek çok ülkeye misilleme yapması da gayet mümkün görünüyor.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu